La Vanguardia (Català-1ª edició)

L’hongarès errant István Nyers va triomfar a França i Itàlia, va provar al Barça i va acabar al Terrassa

-

Poques dades són tan clares, a la complicada biografia d’István Nyers, com que va néixer a Merlebach el 1924. En territori francès, departamen­t de Mosel·la, frontera directa amb Alemanya. Una zona que va pertànyer a l’imperi alemany del 1871 al 1918, que Hitler va recuperar el 1940 i que va tornar a França després de la Segona Guerra Mundial. Nyers era fill d’un matrimoni hongarès, amb un pare miner que treballava a les riques excavacion­s de la regió. Quan la família va tornar a Hongria i es va instal·lar a Budapest, Nyers va començar a destacar com a futbolista, a les categories inferiors de l’Ujpest.

Però res no podia ser senzill a la vida del nostre protagonis­ta, i ell va ser un bon especialis­ta a inventar o tergiversa­r detalls. Quan Hongria i l’URSS van entrar en guerra (1941), Nyers es va traslladar al sud del país i va passar a jugar en un equip amateur de Subotica, després integrada a Iugoslàvia. Allà va contreure matrimoni, cosa que, amb el temps, li donaria accés a un tercer passaport, després del francès i l’hongarès: el iugoslau, per la seva esposa.

Després de l’armistici va tornar a Budapest. Va començar a ser un futbolista reconegut, un jugador diferent, un extrem esquerre de velocitat endimoniad­a, gran fortalesa física conreada en la boxa i rematada amb les dues cames. Marcava gols amb tanta facilitat que sovint també es va alinear com a davanter centre.

A Budapest s’assegura que va arribar a coincidir amb Kubala, tres anys més jove, al GanzMaVag. Les seves excentrici­tats augmentave­n. S’explica que no es refiaven de Nyers pel seu caràcter erràtic. Un dia van decidir alinear-lo i després d’agafar la pilota va regatejar tothom, porter inclòs. Però llavors, davant la línia de gol, va fer mitja volta. Altre cop a l’Újpest va guanyar dues lligues seguides i, tot i que tenia llicència provisiona­l perquè les federacion­s no s’aclarien amb la seva nacionalit­at, la temporada 1945-1946 va jugar dos amistosos amb la selecció hongaresa i va ser sancionat. Es va traslladar a Praga i es va enrolar al Viktoria Zizkov, on es va creuar en la seva carrera un cercatalen­ts infal·lible: Helenio Herrera. El mític HH era llavors

Amb l’Inter de Milà va guanyar dues lligues i va ser màxim golejador

l’entrenador de l’Stade Français, club parisenc de renom en la postguerra europea, i, aprofitant l’origen francès de Nyers, va obtenir la incorporac­ió de l’extrem imparable, conegut llavors com a Étienne Nyers. Tant l’Újpest com el Viktoria van reclamar la propietat de Nyers, però la FIFA, presidida pel francès Jules Rimet, no hi va intervenir. A París va compartir vestidor amb figures com el porter Marcel Domingo, amb Louis Hon (jugador del Madrid del 1950 al 1953) i el crac francomarr­oquí Ben Barek, futura estrella de l’Atlètic de Madrid.

El 1948, l’hongarès errant va rebre una sucosa oferta del calcio i va passar a l’Inter, on va viure la millor època. Conegut ara com a

Stefano Nyers, l’apolide (l’apàtrida), en set temporades amb els italians va conquerir dues vegades l’scudetto i va deixar registres golejadors de luxe. El seu primer any fins i tot va ser capocannon­iere, amb 26 dianes. I les dues següents va passar de 30, però batut pel suec Nordahl, del Milan. En total seran 182 partits de Lliga i 133 gols. Quan va arribar a l’Inter es va presentar amb un Studebaker blau cel, un luxe inabastabl­e en la postguerra italiana, i va proclamar: “Aquí em teniu, soc el gran Nyers”. Va debutar contra el Sampdoria (4-1) i va marcar un hat-trick. Les seves gestes corrien de boca en boca, com aquell derbi milanès que l’Inter perdia 1-4 en 20 minuts i va acabar guanyant per 6-5, amb dos gols seus.

Després encara va passar dues temporades al Roma, on va coincidir amb el llegendari Alcides Ghiggia, el futbolista uruguaià que va silenciar Maracanã, i amb el neerlandès Wilkes, després estrella valenciani­sta. Nyers va concloure el seu periple italià amb una mitjana de 0,65 gols per partit que encara el manté entre els més eficaços de tots els temps.Uncompanyd­el’etapainter­ista, Sergio Brighenti, recordava fa uns anys a La Gazzetta dello Sport: “Tenia un canvi de ritme criminal. Però necessitav­a ser reconegut fora del terreny de joc. Gastava tot el que guanyava, sempre tenia iniciative­s sorprenent­s, cotxes espectacul­ars que canviava tan sovint com les seves aventures amoroses. Perdia molts diners al pòquer, però li era igual, ell jugava i pagava, pagava i jugava”.

El 1956 Nyers va buscar nous horitzons. Ja tenia 32 anys i la seva pista es difumina.

En algunes biografies el situen a Suïssa, al Servette. En d’altres a Espanya, al Sabadell. L’únic indiscutib­le és que a finals del 1956 va jugar dos amistosos de prova amb el València i després va intentar convèncer el Barcelona en un amistós contra el Ferrol, el 7 de febrer del 1957 (7-3), amb una arrencada fulgurant. Al cap de dos minuts va donar un gol fet a Villaverde i al cap de nou va fer ell el segon exhibint la llegendàri­a potència del seu xut. No hi va haver acord i 48 hores més tard firmava amb el Terrassa, llavors un bon segona. La correspons­alia del Mundo Deportivo anava a càrrec de Juanita Biarnés, una jove periodista i fotògrafa de 21 anys que es convertiri­a en fotoperiod­ista de fama. Nyers li va explicar que tenia 30 anys (eren 32) i havia estat set vegades internacio­nal (eren dues). Potser la resposta més sincera va ser dir que fitxava pel Terrassa per mantenir-se en actiu. No ho va fer malament: va jugar onze partits de Lliga i va marcar cinc gols; encara conservava part de la màgia.

Ja retirat, es va instal·lar a Bolonya i després es va traslladar a Subotica, on el 9 de març del 2005, amb 80 anys, va morir arruïnat, intentant cobrar una pensió d’Itàlia. Com es va dir llavors a la premsa italiana, Nyers “va ser Best abans de Best, va ser Ibra abans d’Ibra”.

Helenio Herrera el va incorporar a la Lliga francesa, però la seva millor etapa va ser a l’Inter

 ?? FC Internazio­nale Archive / Getty ?? Go ejador
FC Internazio­nale Archive / Getty Go ejador
 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain