La Vanguardia (Català-1ª edició)

Les vendes de cotxes pugen un 23% a l’abril tot i la crisi dels elèctrics

- Gabriel Trindade Iñaki de las Heras

El Departamen­t d’Economia va donar a conèixer ahir la distribuci­ó dels fons Next Generation a Catalunya. La conselleri­a liderada per Natàlia Mas va assenyalar que s’han adjudicat un total de 5.389,5 milions d’euros dels fons del Mecanisme de Recuperaci­ó i Resiliènci­a (MRR) entre 52.461 beneficiar­is, a tancament del febrer del 2024. L’import global inclou tant convocatÚr­ies de la Generalita­t com del Govern espanyol.

L’empresa que més fons ha rebut és Adamo Telecom Iberia, amb un total de 242 milions d’euros procedents de les dues administra­cions. L’operadora de telecomuni­cacions, controlada pel fons Ardian, està especialit­zada en fibra Úptica per a la instal·lació al món rural. A continuaci­ó, se situa Openchip Software Technologi­es, especialit­zada en el disseny de xips, amb un total de 111 milions d’euros.

L’automobilí­stica Seat ocupa la tercera plaÁa, amb 93 milions procedents del Govern espanyol i de la Generalita­t per a la seva nova línia d’acoblament de bateries elèctrique­s, seguida de Telefónica (84 milions) i l’UTE, ferroviàri­a formada per Siemens i FCC (74,8 milions).

El Departamen­t d’Economia va destacar la importànci­a dels fons Next Generation per a la consolidac­ió del vehicle elèctric. Més enllà dels ajuts a Seat, sobresurt la creació d’una planta de producció d’elecfoil, component clau a les bateries dels cotxes elèctrics, de Lotte Energy Materials (67,5 milions); el servei de subscripci­ó de bateries i la xarxa d’estacions de recàrrega de l’empresa Silence (20,9 milions), o la bateria de càrrega ultraràpid­a per a mobilitat sostenible que fabricarà Bold Valuable Technology (6,3 milions), entre d’altres.

La Generalita­t també va subratllar el projecte d’hidrogen verd de Lhyfe Hidrogeno (14 milions d’euros) o les diferents propostes vinculades al Perte Agroalimen­tario, com l’enfortimen­t industrial i l’acceleraci­ó de la sostenibil­itat i la competitiv­itat de la cadena de valor de la proteïna alternativ­a, que realitzarà Bunge Ibérica (7,9 milions). També sobresurte­n els ajuts a l’economia circular en empreses com Alier (7,7 milions), La Farga YourCopper­Solutions (5,4 milions) i Ametller Origen Obradors (4,7 milions).

En total, el sector privat ha captat 2.748 milions d’euros, mitjanÁant convocatÚr­ies i licitacion­s, tant de l’Estat com de la Generalita­t. En xifres totals, el 97% de les empreses beneficiàr­ies són pimes, tot i que, si es mira per import, han rebut el 56% dels fons.

Pel que fa a centres d’investigac­ió i universita­ts, destaca el Barcelona Supercompu­ting Center, amb 100 milions d’euros, la Universita­t de Barcelona (77 milions) i la Universita­t Politècnic­a de Catalunya (55 milions). Entre les entitats sense ànim de lucre, la Fundació Jaume Bofill va ser la que més fons va aconseguir, amb 16,5 milions.

A la llista de corporacio­ns locals, sobresurte­n l’Ajuntament de Barcelona (223 milions) i l’¿rea Metropolit­ana de Barcelona (57 milions). Els fons rebuts per les corporacio­ns locals i per les entitats del sector públic revertiran la societat en forma de licitacion­s per contractar serveis i executar projectes d’interès comunitari.

La Generalita­t assegura que està fent un seguiment exhaustiu del desplegame­nt dels Next Generation, i en especial dels que gestiona directamen­t. Segons els seus registres, que han estat validats amb fonts externes com l’escola de negocis Esade o la consultora AFI, el Govern ha rebut 3.363 milions d’euros dels fons, dels quals ja n’ha mobilitzat el 86% i n’ha compromès el 56%.

En aquest sentit, la Generalita­t qüestiona i rebat les dades d’execució dels Next Generation que ha publicat recentment el Ministeri d’Economia i demana públicamen­t al ministeri que rectifiqui. La consellera Natàlia Mas ha reclamat en dues cartes al ministre d’Economia, Carlos Cuerpo, transparèn­cia i claredat i una rectificac­ió immediata de les dades de la plataforma estatal Elisa perquè els ciutadans puguin avaluar correctame­nt la feina que està duent a terme en cada administra­ció. ●

Les matriculac­ions de turismes i totterreny­s van experiment­ar un increment del 23,1% a l’abril, fins a les 92.000 unitats, i acumulen més de dotze mesos d’increments mensuals consecutiu­s, si s’exclou el marÁ, quan hi va haver un retrocés per l’efecte de la Setmana Santa, segons les dades que van oferir les associacio­ns Anfac, Ganvam i Faconauto.

Com que aquest any s’ha celebrat al marÁ i no a l’abril, la Setmana Santa és precisamen­t el factor que distorsion­a les dades de vendes. Va provocar la caiguda del marÁ, perÚ a canvi explica en gran part la forta progressió de l’abril. L’altre element d’incertesa, en aquest cas de fons, són les vendes de cotxes electrific­ats –elèctrics purs i híbrids endollable­s–, que creixen menys que la mitjana del mercat.

Els primers quatre mesos de l’any, les matriculac­ions van ascendir a les 336.726 unitats, un 7,8% més que el mateix període de l’any anterior. Tot i aixÚ, l’actual volum de vendes continua un 23% per sota de les que es van registrar abans de la pandèmia.

Les matriculac­ions de vehicles electrific­ats a l’abril van augmentar un 8,9%, fins a les 10.530 unitats, davant el 23% del conjunt del mercat. Des de comenÁamen­t d’any, l’increment també és més baix, de tot just l’1,2%, davant el 7,8% del total.

Al mercat el que s’imposa és la gasolina. No només per la venda de cotxes d’aquesta mena, sinó també per la d’híbrids no endo

Les pimes capten el 56% dels 2.748 milions destinats a empreses a la comunitat autònoma

El mercat es concentra en la gasolina i creix més en particular­s que en empreses

llables, amb un motor de combustió que en la immensa majoria dels casos té aquest carburant com a propulsor. Els cotxes de gasolina represente­n el 40,7% del mercat, i els dièsel, tot just el 9,9%. La resta de categories, en què s’inclouen els híbrids no endollable­s, tenen un pes del 49,4%.

A l’abril les compres de vehicles per a empreses van caure un 4,6%. En canvi, les de particular­s van augmentar un 32%. ●

Marques i models més venuts

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain