La Vanguardia (Català-1ª edició)

Diluvi bíblic en terres del bolsonaris­me

El negacionis­me climàtic de l’expresiden­t brasiler va agreujar la falta de mesures de prevenció i mitigació a Rio Grande do Sul

-

(230.000 euros), i constituei­x un avanÁ del que ha de venir. Nova P·dua és el municipi més bolsonaris­ta del Brasil, amb el 84% de l’electorat favorable a l’expresiden­t ultraconse­rvador. El desastre, encara en marxa a Rio Grande do Sul, amb una previsió de més pluja els pròxims dies i cinc preses a punt de cedir, és un dels esdevenime­nts extrems sobre els quals el consens científic ha anat advertint.

Però una allau de desinforma­ció difosa per una dreta negacionis­ta dins i fora del Brasil ha servit per justificar la falta de mesures de prevenció. Onyx Lorenzoni, exgovernad­or bolsonaris­ta de Rio Grande do Sul, s’afegeix al discurs negacionis­ta tot i que va ser derrotat a les eleccions del 2022 pel més moderat Eduardo Leite.

Fins i tot durant el desastre a Rio Grande do Sul, Bolsonaro ha repetit falsedats negacionis­tes. La crisi del clima “és desinforma­ció”, que es fa servir per tal d’“esclavitza­r el poble (...), apujar impostos, crear atur i més dependènci­a de l’Estat”, va afirmar l’expresiden­t en xarxes socials dimecres.

Tot i que el fenomen cíclic del Niño ha contribuït a les pluges, tots els científics coincideix­en que el canvi climàtic és la veritable causa. “El comportame­nt de les pluges ha canviat”, va dir el científic Marcelo Dutra da Silva, en declaracio­ns a la BBC.

Grans rius com ara el Guaíba i l’Uruguai s’han desbordat els últims dies i han inundat centenars de milers d’hectàrees de terra. Creix la preocupaci­ó per la collita d’arròs, decisiva per a l’economia de la regió. …s la quarta vegada en menys d’un any que fortes pluges han provocat inundacion­s. Porto Alegre ja ha passat quatre dies sense electricit­at, tot i que la llum va tornar ahir. El 85% dels 1,3 milions d’habitants de la ciutat més important del sud brasiler no disposaven d’aigua al tancament d’aquesta edició.

La comunitat científica ha advertit repetidame­nt que catastròfi­ques inundacion­s podrien arrasar les terres gauchas al sud del Brasil. El 2015 es va elaborar un informe per al govern de Dilma Rousseff sobre l’impacte del canvi climàtic al Brasil fins al 2040, que va advertir: “Hi ha possibilit­ats d’un augment en la freqüència d’esdevenime­nts d’inundacion­s a la regió sud i d’esdevenime­nts de sequera a les regions nord i nord-est”. Però el govern mateix del Partit del Treballado­rs (PT), en un ambient de negacionis­me creixent d’una dreta puixant, el va qualificar com a alarmista.

Ara les inundacion­s al sud brasiler demostren que “les tragèdies climàtique­s estan passant abans del que es preveia”, va afirmar el prestigiós climatòleg brasiler Carlos Nobre ahir. “Ciutats senceres hauran de canviar de lloc. Cal allunyar les infraestru­ctures urbanes de les àrees més baixes, planes i humides”, va afegir Dutra da Silva.

Encara que desastres com el de Rio Grande do Sul influeixin en l’opinió pública, el negacionis­me té vincles amb el poderós lobby agroalimen­tari. “La població brasilera no és gaire negacionis­ta, però la classe política sí”, va dir Nobre. Com a prova, aquesta setmana, a 2.000 quilòmetre­s al nord de Porto Alegre, a la capital Brasília, el Congrés debat una nova agenda legislativ­a per desmantell­ar part de la protecció mediambien­tal brasilera. Això inclou, en una altra ironia negra, suprimir el 30% de la protecció sobre la vegetació secundària.

“La retirada de la vegetació al llarg dels rius (...) pot provocar inundacion­s”, va dir en una entrevista a La Vanguardia M·rcio Astrini, de l’Observator­i del Clima. Tot i que Lula ha pogut reduir la desforesta­ció a l’Amazònia, la destrucció en altres àrees continua sense aturar-se, i l’anomenat grup ruralista –manipulat pels lobbies agropecuar­is– és molt fort al Congrés. Els diputats conservado­rs del sud solen formar part del grup.

“Els representa­nts de Rio Grande do Sul acostumen a votar, majoritàri­ament, per desmantell­ar la legislació ambiental”, va dir a La Vanguardia Suely Araujo, expresiden­ta de l’Institut de Protecció Mediambien­tal Ibama. ●

Malgrat les evidències, el Congrés vota aquests dies com es pot desmantell­ar la protecció ambiental

 ?? Carlos Macedo / Ap-LaPresse ?? Rescat de persones i d’animals a la ciutat de Canoas, a Rio Grande do Sul (Brasil)
Carlos Macedo / Ap-LaPresse Rescat de persones i d’animals a la ciutat de Canoas, a Rio Grande do Sul (Brasil)

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain