La Vanguardia (Català-1ª edició)

Sumar pressiona el PSOE per derogar completame­nt la ‘llei mordassa’

- Asier Martiarena

El grup parlamenta­ri de Sumar va registrar ahir al Congrés dels Diputats una proposició de llei per “derogar completame­nt” la llei de Seguretat Ciutadana, coneguda com a llei mordassa, que el PP va impulsar el 2014 per, entre altres raons, aturar l’activisme de carrer desencaden­at a partir del 2011.

La formació liderada per Yolanda Díaz vol fer servir a favor seu la voluntat de “regeneraci­ó democràtic­a” –expressada per Pedro S·nchez després del període de reflexió de cinc dies que es va prendre per decidir sobre la seva continuïta­t al capdavant del Govern espanyol– i ha tornat a treure el dictamen consensuat a la legislatur­a anterior per les forces de la majoria de la investidur­a. Un acord que va caure a última hora a la comissió de Justícia pel vot en contra d’ERC i EH Bildu, perquè en aquella modificaci­ó no s’hi incloïa ni la prohibició expressa de l’ús de pilotes de goma en actuacions policials ni les conegudes com a devolucion­s en calent.

“Espanya està en una situació d’emergència democràtic­a amb una dreta i ultradreta instal·lades en un discurs obertament autoritari que no reconeix les regles bàsiques de la democràcia i que pretén posar fi a les llibertats públiques”, va argumentar ahir el diputat del PCE Enrique Santiago abans d’instar el PSOE i la resta de forces democràtiq­ues a escometre aquesta modificaci­ó “com més aviat millor”.

La proposta de Sumar també inclou l’ampliació de garanties als organitzad­ors de manifestac­ions passi el que passi després, l’eliminació de les sancions a periodiste­s que les cobreixin, al top manta ia la tinenÁa de cànnabis per a consum propi.

Santiago va restar importànci­a des del principi a possibles protestes d’organitzac­ions policials “ultres que posin el crit al cel” i que fan servir els cossos de seguretat “per fer política”.

Tot i que el comenÁamen­t d’una nova legislatur­a obliga a tornar el procés a la casella de sortida, el coportaveu de Sumar es va mostrar moderadame­nt confiat a escurÁar els terminis, ja que formacions com ERC li han comunicat “l’interès per avanÁar”.

La voluntat de l’espai confederal, tal com va expressar ahir Íñigo Errejón, demana donar contingut al “punt i a part” expressat per S·nchez. I així ho ha fet saber al president del Govern espanyol, a qui apressa a complir amb el seu compromís: “Les crides a la regeneraci­ó democràtic­a no es poden quedar en reflexions personals ni en simulacres; hi ha majoria per anar democratit­zant el conjunt de les normes i de les estructure­s”, va justificar el portaveu parlamenta­ri de Sumar. “Compte, les majories que no es fan servir s’erosionen, es desgasten”, va advertir.

Tot i les diferèncie­s expressade­s, hi ha des del 2015 un compromís dins de l’actual bloc d’investidur­a per derogar aquesta normativa aprovada sota la presidènci­a de Mariano Rajoy així que canviés la majoria de l’arc parlamenta­ri. ●

El grup de Yolanda Díaz pren la paraula a Sánchez i la promesa de regeneraci­ó democràtic­a

 ?? FERNANDO ALVARADO / EFE ?? El líder del PCE i diputat de Sumar Enrique Santiago
FERNANDO ALVARADO / EFE El líder del PCE i diputat de Sumar Enrique Santiago

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain