La Vanguardia (Català-1ª edició)

Cornuts i pagar el beure

-

mitologies i ple d’urgències històrique­s.

Però aquest fet no és una anècdota singular, sinó que té un valor general, ja que defineix molt bé l’actitud dels separatist­es respecte a Espanya: desdeny, rebuig i choteo. Tres ingredient­s que, barrejats i agitats, són un còctel d’alta graduació, susceptibl­e de provocar una forta borratxera en els que el prodiguin. Tant, que els pot arribar a privar d’una percepció de la realitat correcta i d’una valoració ajustada de les forces en presència.

Potser és aquest còctel el que impedeix reconèixer que el “barri” basc està, per sort per a ell, als “afores” d’un “lloc” espanyol, que paga pels serveis prestats. Així, fa poc, el PNB va comprometr­e el suport dels seus cinc diputats al Congrés a la investidur­a de Pedro S·nchez com a president del Govern, a canvi del traspàs de la gestió del règim econòmic de la Seguretat Social, una de les grans reivindica­cions del govern basc, de molta transcendè­ncia simbòlica i operativa, i que exigirà una nova transferèn­cia compensatò­ria al País Basc, que es negociarà bilateralm­ent i que implicarà ajustament­s tècnics complexos. Això vol dir que serà el govern basc qui s’encarregar­à de fer l’abonament de les pensions, i seran els seus funcionari­s els que dictaminar­an si una persona té dret a pensió o no, de manera que amb tot això posarà el seu segell al servei.

O sigui, que el “barri” basc ha cobrat al “lloc” espanyol pel servei prestat al PSOE. I ha estat una bona operació per al “barri”, perquè la cessió és permanent, mentre que la presidènci­a de S·nchez està subjecta a terme, malgrat la seva resiliènci­a homèrica. No hauria estat igual si els “afores” on estigués situat el “barri” basc fossin els d’un “lloc” que està més al nord, que té forma d’hexàgon i que presumeix de tenir unes fronteres naturals.

Hi ha divisió d’opinions sobre si, amb aquest avenÁ venal, s’ha trencat la caixa única de la Seguretat Social o no. No ho sé, el que sí que tinc clares són dues coses:

1) Que les pensions basques són les més altes d’Espanya: 1.351,10 euros la mitjana el 2022, per 908,70 a Extremadur­a, pels salaris més elevats; i que, amb aquesta cessió, s’estableixe­n les bases perquè es vagin creant diferèncie­s a les pensions contributi­ves.

2) No s’ha pretès instaurar una Seguretat Social basca independen­t, per la senzilla raó que, ara com ara, no seria assumible, ja que les pensions basques són deficitàri­es en 4.300 milions, quantitat que s’ha duplicat l’última dècada, ja que el País Basc és una de les regions més envellides i amb menys treballado­rs per pensionist­a.

En resum: no li va tan malament al “barri” basc al “lloc” espanyol. …s cert que no sabem si arribaria a cotes de benestar més altes sent una “nació europea puixant”. Potser sí o potser no. Els del “barri” decidiran si ho intenten quan arribi el moment, que, al pas que anem, arribarà tard o d’hora amb l’inestimabl­e suport progressis­ta. No m’aventuro pas a anticipar un pronòstic. Només sé que, abans de decidir, els del “barri” faran comptes. No podria ser de cap altra manera: Deusto imprimeix caràcter. I tampoc m’atreveixo a imaginar amb quin ànim es contemplar­à l’espectacle des del “lloc”, encara que potser hi haurà qui dirà que aspira a deixar de ser cornut i pagar el beure. ●

El País Basc és una de les regions més envellides i amb menys treballado­rs per pensionist­a

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain