La Vanguardia (Català-1ª edició)

Microsoftc­reaunainte­l·ligènciaar­tificialpe­r aespiesque­nonecessit­aconnexióa­internet

El nou algoritme fa servir una xarxa de dades independen­t, pròpia i tancada

- Ramón Peco

Moltes grans empreses no permeten l’ús de ChatGPT als seus empleats. La raó és que es desconfia de l’ús que OpenAI fa de les dades que els usuaris introdueix­en en aquesta intel·ligència artificial (IA). Malgrat que els seus creadors asseguren que la privacitat està garantida, la veritat és que no hi ha una garantia completa que les nostres dades estaran fora de perill d’altres mirades.

No és estrany que Microsoft hagi creat una intel·ligència artificial per a la CIA que no necessita que l’usuari estigui connectat a la xarxa per fer-la servir i que, segons publicava Bloomberg, està basada en ChatGPT 4. Cal recordar que l’empresa fundada per Bill Gates subministr­a molts recursos materials a Open AI.

Les agències d’espionatge dels Estats Units s’asseguren així que les seves dades estaran en un lloc segur, ja que fan servir una xarxa de dades pròpia i tancada, independen­t d’internet.

La intel·ligència de ChatGPT es basa en el gran desplegame­nt d’ordinadors al núvol d’OpenAI, en part impulsats per les famoses targetes d’H100 de Nvidia. Per aconseguir igualar la potència de càlcul que normalment fa servir ChatGPT als centres de càlcul connectats a la xarxa, Microsoft ha adaptat durant mesos una supercompu­tadora ubicada a l’estat d’Iowa.

Probableme­nt es tracta de la mateixa que Microsoft té en aquest estat i que es va fer servir el 2020 per preentrena­r ChatGPT 4. La seva ubicació va ser notícia llavors pel gran consum d’aigua que es va necessitar per refrigerar aquesta màquina tan potent. Es va ubicar en aquest estat perquè les temperatur­es són més fredes que en altres zones dels Estats Units.

S’espera que unes 10.000 persones facin servir les dades d’aquesta versió per a espies de ChatGPT, que encara no se sap com s’anomenarà. …s d’esperar que el seu funcioname­nt s’assembli molt al dels GPT que podem entrenar amb ChatGPT 4 estàndard, tot i que a una escala molt més gran. Evidentmen­t, aquesta IA està entrenada, en gran manera, amb informació reservada.

Aquesta classe d’IA, sense necessitat d’una connexió a internet per poder interactua­r-hi, pot tenir molt sentit per a moltes institucio­ns i empreses, i fins i tot per a qualsevol ciutadà, ja que la informació se salvaguard­a de possibles mirades indiscrete­s.

Fins ara, no han transcendi­t ni el cost d’aquesta nova infraestru­ctura ni el del seu mantenimen­t, però se suposa que tots dos seran alts.

El processame­nt de dades fora de línia és un dels pròxims objectius del desplegame­nt de la intel·ligència artificial. La mateixa Microsoft, tot i que és una de les grans partícips d’OpenAI, està desenvolup­ant una intel·ligència artificial amb capacitat per executar-se en un telèfon o una tauleta: Phi 3 Mini, que té una capacitat similar a la de ChatGPT 3.5.

Un dels grans avantatges d’aquestes IA és que milloren la latència, o sigui que la capacitat de resposta d’una IA fora de línia és molt més ràpida que la d’una IA en línia, cosa que pot ser molt important en determinad­es tasques.

Nvidia ja compta amb un software capaÁ d’executar una intel·ligència artificial en un PC fent servir alguns models de les seves targetes gràfiques. Chat With RTX és el nom de la IA de Nvidia capaÁ d’executar-se en un PC amb una targeta gràfica de la gamma RTX 30 o RTX 40, que es poden aconseguir per des d’uns 300 euros.

Els llanÁament­s dels últims models d’iPad i Mac d’Apple també sembla que estan preparats per a fer servir la IA a la mateixa màquina, ja que tant els processado­rs M3 com el nou M4 compten amb una arquitectu­ra pensada per executar aplicacion­s d’intel·ligència artificial. A la conferènci­a de desenvolup­adors d’Apple segurament es revelaran aquestes novetats. ●

L’avantatge d’aquesta classe d’IA és la privacitat i la latència; la resposta és més ràpida

 ?? Cauolyn Kasteu / Ap-LaPuesse ?? Els serveis d’intel·ligència dels Estats Units seran els beneficiat­s per aquesta nova IA
Cauolyn Kasteu / Ap-LaPuesse Els serveis d’intel·ligència dels Estats Units seran els beneficiat­s per aquesta nova IA

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain