La Vanguardia (Català-1ª edició)

Una placenta artificial assajada en ovelles es prepara per ser transferid­a a humans

Els animals han sobreviscu­t 14 dies en un entorn que simula el ventre matern El telèfon contra el suïcidi rep 260.000 trucades en dos anys

- L. Ferro c. lópez

El projecte CaixaResea­rch Placenta Artificial, que desenvolup­a placentes artificial­s per a nadons prematurs i que ja ha obtingut bons resultats en ovelles, es prepara per ser traslladat a humans.

L’objectiu és arribar a desenvolup­ar de manera artificial aquests òrgans que es desenvolup­en a l’úter matern per a nadons prematurs que permetin mantenir el fetus fora de l’úter en un entorn semblant i minimitzar el risc de seqüeles. De moment l’han assajat en ovelles amb èxit. Es tracta d’una placenta artificial que simula les condicions del ventre matern amb l’objectiu de salvar en el futur criatures nascudes abans de les 26 setmanes de gestació.

“Tenim 14 dies de supervivèn­cia en ovelles i estem treballant en col·laboracion­s amb la indústria per millorar l’estabilita­t, estandardi­tzació, fiabilitat i reproducti­bilitat del sistema per preparar-nos per a la transferèn­cia a humans”, ha explicat a La Vanguardia Elisenda Bonet, la directora científica del projecte, que aquesta setmana ha rebut el premi Círculo Ecuestre Jove Rellevant 2024. Enginyera de telecomuni­cacions, màster en neurociènc­ies, aquesta doctora en biomedicin­a de 39 anys ha estat des del 2019 en el projecte, finanÁat per la Fundació La Caixa. L’esmentat projecte aplega més de 40 profession­als i més de 30 col·laboradors, la majoria de Catalunya.

En un primer assaig amb ovelles, els fetus van aconseguir sobreviure dotze dies en un contenidor amb líquid amniòtic. En aquests moments ja tenen 14 dies de supervivèn­cia, ha puntualitz­at Elisenda Bonet.

Perquè es poguessin desenvolup­ar correctame­nt, el cordó umbilical de les ovelles s’ha connectat a un sistema d’oxigenació i de nutrició dissenyat especialme­nt per a aquest projecte. Fa menys d’un any la previsió era poder comenÁar a fer servir aquesta placenta en humans en un termini d’entre tres i cinc anys, segons va apuntar el líder del projecte i director de BCNatal, adscrit als hospitals Clínic i Sant Joan de Déu, Eduard Gratacós. Però abans, perquè es pugui fer servir en humans, caldrà millorar la tecnologia que permeti ajudar els nadons prematurs més vulnerable­s.

I en paral·lel s’està treballant tota la part de protecció intel·lectual i “comenÁant els contactes amb les agències pertinents com a passos essencials per traslladar-ho, en un futur, a humans”, ha detallat l’enginyera i doctora en biomedicin­a Elisenda Bonet.

Abans de la setmana 26 de gestació l’aparell respirator­i, el digestiu i el cervell dels fetus encara no estan preparats per funcionar d’una manera autònoma fora del cos de la mare. Per aquesta raó, els prematurs més extrems tenen una alta taxa de mortalitat i molts dels superviven­ts tenen un risc elevat de patir seqüeles per tota la vida. El problema afecta 25.000 criatures a l’any a Europa.

La Fundació La Caixa ha aportat per al CaixaResea­rch Placenta Artificial més de set milions d’euros per a les dues fases del projecte, que durarà fins al 2027. ●

El 024, el telèfon que fa dos anys va posar en marxa el Ministeri de Sanitat per donar assistènci­a profession­al a la conducta suïcida, ha atès un total de 260.033 trucades, fetes la majoria per dones i majoritàri­ament de risc mitjà a molt alt, incloent-hi 5.668 temptative­s de suïcidi, el 3,8% del total, segons les dades de Sanitat.

Fins a 12.846 del total de trucades van ser derivades al servei d’emergèncie­s 112 per donar una atenció urgent a les persones en crisi.

En concret, els profession­als del 024 van valorar el risc de 147.345 trucades, de les quals en van classifica­r 47.454 (32,2%) com a risc mitjà; 31.270 (21,2%) com a risc mitjà-alt. 11.995 més (8,1 %) van ser qualificad­es d’alt i 5.668 van ser temptative­s de suïcidi.

Paral·lelament al servei telefònic, al setembre Sanitat va incorporar un xat pensant en els més joves. Des d’aleshores s’han rebut 3.877 missatges, dels quals es van atendre la immensa majoria. D’aquests missatges, 88 van ser derivats a Emergèncie­s, segons Sanitat. “Es tracta d’un servei que rep trucades de persones amb ideació suïcida o bé de persones pròximes a elles que necessiten assessoram­ent”, assenyala la comissiona­da de Salut Mental, Belén Gonz·lez.

Quatre de cada deu trucades les van fer dones, i el 32,3%, homes. La resta, no especifica el sexe. Per d’edat, el primer lloc l’ocupenlesp­ersonesde5­0a59 anys, seguides de les de 40 a 49 anys. ●

El programa aplega més de 40 profession­als i més de 30 col·laboradors, sobretot catalans

 ?? Cdwheatley / Getty Images ?? L’objectiu és salvar en el futur criatures nascudes abans de les 26 setmanes de gestació
Cdwheatley / Getty Images L’objectiu és salvar en el futur criatures nascudes abans de les 26 setmanes de gestació

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain