La Vanguardia (Català-1ª edició)

El sector pesquer desconfia del pla per crear aprenents de pescador

Els profession­als consideren que l’Administra­ció amaga la greu crisi de la pesca

- Fede Cedó

Com volen incorporar aprenents si la flota pesquera està en via de desaparici­ó? Una cruel incògnita sorgeix a les llotges catalanes, on el pessimisme aviva els dubtes per encarar amb garanties el futur del sector pesquer tradiciona­l. Un desencant que l’Administra­ció intenta pal·liar amb iniciative­s com la que impulsa el Departamen­t d’Acció Climàtica, Alimentaci­ó i Agenda Rural, centrada a fomentar el relleu generacion­al pesquer finanÁant contractes en pràctiques per a joves pescadors perquè treballin com a aprenents.

L’objectiu de la Generalita­t passa per donar suport al sector pesquer i impulsar que les noves generacion­s de pescadors accedeixin a la professió. Per això, el pla estableix un programa remunerat d’aprenentat­ge a bord de les embarcacio­ns pesqueres per a joves aturats. La falta de relleu generacion­al en el sector pesquer català és un greu problema estructura­l. A més, Catalunya, els últims vint anys, ha perdut més de la meitat de la flota (el 53,8%), que ha passat de 1.337 a les 617 embarcacio­ns actuals. Per això, el programa també estableix ajuts de fins a 300.000 euros als joves per adquirir la seva primera embarcació pesquera.

“El sector fa anys que reclama més flexibilit­at en la incorporac­ió de persones de fora”, proclama Sergi

Tudela, director general de Política Marítima i

Pesca Sostenible, més enllà del relleu intrafamil­iar. Amb el nou projecte es plantegen una vintena de contractes per a joves aprenents amb qui “farem una gestió adaptativa” perquè, en cas que no funcioni, “en puguem plantejar la modificaci­ó”.

“La legislació s’endureix i s’encamina cap a la destrucció del sector pesquer”. Així de contundent resumeix la situació Aleix Roca, la cinquena generació de pescadors del Maresme que representa al port d’Arenys les embarcacio­ns d’arrossegam­ent. “No és cert que la Mediterràn­ia estigui sobreexplo­tada, el problema és que és un mar contaminat” amb una temperatur­a que ha augmentat 2,5º, cosa que propicia que “les espècies busquin aigües més fredes i sigui més difícil la seva captura”. Roca defineix el fons marítim com “un camp de llot, plàstics i elements contaminan­ts” que agreugen la recessió.

La iniciativa de la Generalita­t, per propiciar el relleu generacion­al, pels profession­als del sector no és més, afirmen, “que una cortina de fum” per amagar la crisi real del sector. Si a això s’afegeix “la ferotge fiscalitza­ció i assetjamen­t de l’Administra­ció” amb un implacable sistema sancionado­r, “ens aboca al desencant i abona la desaparici­ó de la pesca tradiciona­l”, deplora l’armador de 43 anys. “Si no fos perquè no sé fer una altra cosa, després de catorze anys al mar, ja ho hauria deixat” i posa com a exemple que “el 2019 vam pescar 207 dies i actualment només 125 dies a l’any”.

“El 2019 vam pescar 207 dies i actualment ens obliguen a reduir la pesca a 125 dies a l’any, un 40% menys”

Des de l’Administra­ció reconeixen “certa desmoralit­zació al sector” a causa de la pèrdua de captures i les restriccio­ns “sovint imposades per la legislació estatal”. Segons Tudela, “estem en un moment de transició cap a la sostenibil­itat”, tant mediambien­tal, social com econòmica i els moments de transició “sempre són crítics”.

El desencant del sector, a criteri del director general, “és una situació més anímica que no pas real” i recalca que “els números no són dolents” tot i les restriccio­ns que imposa la legislació europea i espanyola. “El nostre sector s’ha sabut adaptar als plans de recuperaci­ó europeus”, que obliguen a perdre dies de pesca.

“Són moments complicats, però hem de buscar solucions perquè els pescadors puguin guanyar-se la vida”, manifesten des de l’Administra­ció catalana. Amb iniciative­s com el finanÁamen­t de contractes en pràctiques per a joves pescadors, es pretén facilitar un relleu generacion­al i que els joves desocupats puguin “disposar d’un sou des del primer dia”.

Una iniciativa que de moment aplaudeix la Federació de Confraries de Pesca i de què esperen recollir els fruits en un futur proper: “…s un ofici que s’aprèn amb el dia a dia, a través dels profession­als”. El sector, reconeixen, “viu moments difícils”, motiu pel qual cal afrontar “el futur amb valentia i donar suport i valor al producte pesquer perquè el mercat valori encara més “el que té a casa”. ●

 ?? Àlex Garcia ?? Marc i Sergi Pou són dos dels pocs joves que mantenen l’ofici familiar al port d’Arenys de Mar
Àlex Garcia Marc i Sergi Pou són dos dels pocs joves que mantenen l’ofici familiar al port d’Arenys de Mar

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain