La Vanguardia (Català-1ª edició)

Cambrils prova d’apartar el ‘top manta’ del passeig marítim amb New Jersey

El primer tancament temporal redueix el nombre de manters i els arracona

- Esteve Giralt

Passeig marítim de Cambrils, a la frontera amb Salou, al cor de la Costa Daurada, cap a les dues de la tarda d’ahir. Més de vuitanta venedors del top manta a pràcticame­nt el mateix tram de passeig on fa una setmana l’Ajuntament va tallar el pas de persones amb la col·locació de New Jersey durant cinc dies seguits per dispersar els manters. El pla de l’executiu local (PSC, ERC, JxC i En Comú Podem) és repetir periòdicam­ent els talls amb els blocs de formigó amb “l’objectiu de retirar de mica en mica” els venedors il·legals d’aquest punt, considerat crític.

Centenars de samarretes, bosses de mà, vambes i altres articles de roba i complement­s exposats a terra, a escassos metres de la platja, entre terrasses i a prop dels xiringuito­s, plens. Les New Jersey, apartades temporalme­nt, servien ahir per donar seient a alguns venedors. Curiosos i compradors anaven i venien, la gran majoria turistes. Amb l’observació de gairebé una hora, aparentmen­t no hi ha problemes de convivènci­a a la via pública, amb circulació normal de persones sobre la part de la vorera lliure de mantes i també al carril bici, amb el pas garantit.

En un tram de mig quilòmetre, al terme municipal de Cambrils però just abans d’arribar a Salou, els venedors converteix­en el passeig en una espècie de basar a l’aire lliure. S’hi situen diàriament, sobretot quan arriba el cap de setmana i el gruix de la temporada turística. No és nou: el negoci suma més de dues dècades i molts intents infructuos­os per dissuadir els manters en aquest punt.

L’estratègia de tallar temporalme­nt tota circulació en aquest tram de passeig sembla que ha donat pocs fruits. Els manters persisteix­en malgrat els esforÁos de l’Ajuntament d’apartar-los sense recórrer a la intervenci­ó policial directa a la via pública, descartada pel risc de forts aldarulls.

“Hi ha menys manters, uns 80; van ser-ne més de 150. I ara ocupen menys espai; van arribar a ocupar 700 metres de passeig”, expliquen fonts del govern local. L’Ajuntament de Cambrils està convenÁut que acabarà donant resultats gràcies a la persistènc­ia “perquè els manters han vist que la cosa va de debò”.

Alguns dels canvis que s’han observat –el primer tall ha durat des de divendres de la setmana passada fins dimarts– són que els manters es col·loquen més ordenats sense envair l’espai reservat per a les terrasses i deixant lliure un 75% del passeig, diuen fonts municipals. Els veïns de la zona aplaudeixe­n la mesura perquè asseguren que estan farts de suportar les molèsties i problemes de convivènci­a causats pel top manta durant més de dues dècades. Des de l’Associació de Veïns del

L’Ajuntament repetirà el bloqueig per tal de “retirar de mica en mica” els venedors il·legals d’aquesta via

Cap Sant Pere demanen que les New Jersey “no siguin ocasionals”, malgrat les molèsties que genera a veïns i turistes el fet de tenir una part del passeig vora el mar tallat, cosa que obliga a passar per la sorra en aquest tram.

L’Ajuntament de Cambrils ha dialogat amb els manters i els ha ofert un lloc alternatiu, fora del passeig marítim, però ha rebut negatives perquè el lloc actual és ideal per vendre, molt consolidat després de tants anys. El govern local sosté que la zona top manta perjudica més els comerciant­s i negocis de Salou per proximitat amb el seu nucli urbà que no pas a Cambrils, de manera que demana col·laboració als seus veïns.

Curiosamen­t, a tot el passeig marítim de Salou, contigu al de Cambrils, és impossible trobar-hi un manter venent. “Fa anys que no hi ha top manta a Salou”, corrobora MarÁal Curto, el seu regidor de Seguretat Ciutadana. ●

 ?? Ajuntament CAMBRILS ?? Els blocs van dispersar els manters el cap de setmana passat
Ajuntament CAMBRILS Els blocs van dispersar els manters el cap de setmana passat
 ?? LV ?? El mateix tram del passeig ahir, amb les New Jersey ja apartades
LV El mateix tram del passeig ahir, amb les New Jersey ja apartades

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain