La Vanguardia (Català-1ª edició)

Casa Parera, tot sense sortir del barri

El cuiner Robert Lechuga (ex Bodega 1900) porta els fogons d’aquest restaurant d’Anna Carbonell i Agustí Gómez que ocupa una casa modernista al centre de Mataró

- C is in Jo onch

Robert Lechuga està convenÁut que tant el fet d’haver-se criat en una família de pagesos, amb horts a Cabrera de Mar i parades a Mercabarna, com l’afició a la caÁa del seu pare i la seva per la pesca des que era petit van determinar que acabés sent cuiner. “Vaig néixer enganxat al producte”. També assegura que no podria haver anat a parar a cap millor casa que el Bodega 1900 d’Albert Adrià, on va entrar per fer pràctiques i va estar als fogons gairebé una dècada. “Allà es feia una cuina d’estricta estacional­itat i és el que em van ensenyar”.

No pretén cap altra cosa a Casa Parera, a Mataró (carrer Nou, 20), on va entrar després de trobar enormement a faltar el seu ofici després d’aquell parèntesi que va obrir la pandèmia (quan va tancar el Bodega i el grup El Barri) i que se li va fer interminab­le, en què els assessoram­ents puntuals no el van compensar. “Cuino des que era tan petit que havia d’enfilar-me al marbre a la cuina de la meva àvia Amelia”.

Avui, assegura, no canviaria la vida i la feina a Mataró, ni la xarxa de famílies, veïnes i amigues que s’ha anat teixint entorn de l’edifici modernista que ocupa Casa Parera i que dona vida al barri. D’una banda, la seva complicita­t amb la propietàri­a, Anna Carbonell, i la seva parella, Agustí Gómez. De l’altra, la que ella té amb el seu sogre, l’Agus, que atén al seu costat la sala. O amb el seu propi avi, Claudi Uñó, de la prestigios­a pastisseri­a, Uñó, d’on surten els brioixos amb què Robert Lechuga prepara un entrepà suculent de galtes d’ibèric, bolets shitake i una versió de la salsa Robert. Als 86 anys l’home continua sent el primer que arriba a la pastisseri­a i l’últim que se’n va, i sovint s’acosta a dinar al restaurant de la neta, que té a quatre passos.

També queda molt a prop la botiga Duo Casolà, de menjar per emportar, que van obrir conjuntame­nt Esther Gómez (dona del xef) i David Fern·ndez. Tots dos havien treballat junts a Bodega 1900, on ella dirigia la cuina de producció. Si les croquetes de gambes que serveixen a Casa Parera les compren a ells, els ibèrics –com la galta– els hi subministr­a l’empresa d’Agustí Gómez, el marit de l’Anna.

Totes aquestes sinergies es reflecteix­en en l’ambient de complicita­t que es respira als dos menjadors del restaurant. Els plats, perfectes per compartir, ens traslladen als temps en què Lechuga estava al capdavant del Bodega, que va ser una de les millors tavernes gastronòmi­ques que ha tingut Barcelona, on la clau eren senzilles elaboracio­ns que es convertien en plats ex

L’ensaladill­a amb llobarro confitat, els espàrrecs, la stracciate­lla amb nous i tomàquets i el brioix de galtes d’ibèric. cel·lents, sempre basats en bon producte en el seu moment òptim d’estacional­itat .

Aquí tampoc no busca la sofisticac­ió, sinó fer platets senzills als quals prova d’afegir valor, com l’ensaladill­a en què substituei­x la tonyina per llobarro confitat i en què la patata, de varietat monalisa, està al punt i la maionesa s’hi integra perfectame­nt. Arriba la croqueta de gambes de Duo Casolà, amb el sabor concentrat de la gamba; l’amanida de stracciate­lla i nous amb tomàquets cherry confitats a què el xef afegeix un extra –no gaire necessari– de dolÁ incorporan­thi mel.

Els tomàquets de Barbastre ben amanits són un dels èxits quan arriba l’estiu. Aquests dies de primavera, els substituei­xen per d’altres del mateix tipus conreats en un hort de Premià. També evoca els temps amb Adrià el saborós espàrrec de Navarra que Robert Lechuga cou en el seu punt just perquè quedi cruixent però no excessivam­ent cru i que acompanya d’una crema de la part rebutjada, rovell, all negre, avellana i llimona. Per acabar, el flam amb la mateixa recepta del Bodega, boníssim. “Entusiasma fins i tot els que creien que no els agradava el flam”, explica el veterà de la sala Agus Gómez, que explica l’èxit dels tastos de vins que organitzen de tant en tant i que ja compten amb assidus que aprofiten per passar una bona estona. Són clients majoritàri­ament del barri, on aquesta casa és punt de reunió. ●

El xef no busca la sofisticac­ió, sinó una cuina senzilla amb productes en el seu moment òptim

 ?? L	ibert Teixidó ?? Anna Carbonell atén una de les taules i el xef Robert Lechuga s’hi acosta
L ibert Teixidó Anna Carbonell atén una de les taules i el xef Robert Lechuga s’hi acosta
 ?? ?? A la  arta
A la arta
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain