La Vanguardia (Català-1ª edició)

I com oblidar-los? “El meu pare em va cridar i vaig córrer cap al televisor; jugaven els Globetrott­ers! I miri, ara soc un d’ells”, ens explica Sunshine West

- Sergio Heredia

Fem malabars amb els records sense saber quin és el que té tall

Anònim

No sé vosaltres.

Jo, de vegades, recordo les primeres màgies familiars.

La visita al saló de la infantesa i, en aquells mateixos dies, el Nadal.

El recorregut circular en l’Avió del Tibidabo, amb Barcelona als meus peus. El primer pedaleig sense les rodetes. El circ a la plaça de toros de les Arenes i el Camp Nou que tant enyora avui el culer, tots dos escenaris són un circ, quines coses. Els Harlem Globetrott­ers. (...) Quan visitaven Barcelona, els Globetrott­ers jugaven al peu de Montjuïc, al Palau d’Esports, avui un espai abandonat a la seva sort, n’hi ha que diuen que el recuperare­m algun dia.

M’he embolicat. Torno a començar.

Quan visitaven Barcelona, els Globetrott­ers jugaven al peu de Montjuïc i el seu xou, en aquells anys setanta, era la nostra gran aproximaci­ó al prodigiós bàsquet dels Estats Units.

(No hi havia revistes especialit­zades a l’NBA, el germanet milionari dels trotters, ni cròniques ni highlights: si el meu amic Arturo m’explicava que Kareem Abdul Jabbar era millor que Wilt Chamberlai­n, doncs m’ho creia, jo respectava els grans, que n’era, de bo, quan era petit).

El meu pare em va portar a veure els Harsunshin­e

Bethlehem 25 anys Bàsquet Rookie Harlem trotters

El 19 de maig, a Badalona

llem Globetrott­ers. L’hi dec a la meva filla.

Sunshine West (25) era una nena, es deia Kaylin West quan vivia a Bethlehem (Pensilvàni­a) i, des del menjador, el seu pare li va cridar:

– Come here, Kay! Vine a veure això! –Què volia el seu pare? – li pregunto. –Que m’assegués al seu costat davant del televisor. Jugaven els Globetrott­ers! -I vostè què feia?

–Baixava corrent des de la meva habitació. I m’admirava. Aquells malabarist­es feien coses impactants per al món, una cosa que anava més enllà del bàsquet.

–La van inspirar?

–Em va inspirar Kobe Bryant: jo no era dels Lakers, era de Kobe.

(...)

Sunshine West m’atén per videotruca­da.

Li pregunto:

–Per què es diu Sunshine? –Quan està ennuvolat o plou, ningú no pot fer el que jo faig. –On és vostè avui? –A Alemanya.

–On d’Alemanya? –No ho sé del tot. (És una globetrott­er, no? L’equip visitarà catorze països en quatre mesos). Sunshine West és a Munic. A la tarda actua al BMWPark. Aquesta és la seva estrena amb els trotters, l’inici de la gira del 2024. West és una rookie, una principian­t.

–Com ha dormit el dia abans del seu debut?

–Estava ansiosa, l’hi asseguro. Amb prou feines he dormit. Suposo que tot desapareix­erà al segon, quan comencem.

–I com ha arribat vostè aquí?

–He estat basquetbol­ista tota la meva vida. He competit durant quinze anys. Vaig ser base a Carolina del Nord i a la universide­ls Globetat. Tot i que, quan tenia dotze anys, jo no pensava amb el bàsquet.

–...?

–Practicava gimnàstica. I era cheerleade­r a l’equip de l’institut. El que passa és que el meu pare em va portar a jugar. –Repeteixo: com ha arribat vostè aquí? –Diguem que el meu pare era al lloc correcte i a l’hora correcta. I va tenir l’oportunita­t de conversar amb la persona correcta. El novembre del 2023 em vaig presentar a les proves d’accés. Van sortir bé, per això soc aquí.

–I què li van demanar?

–Que tingués una personalit­at. Pots tenir un mal dia, però has de continuar sent profession­al. Has de fer riure un nen.

–I si li falla un truc?

“El meu truc és molt dur, és únic, però no li explicaré de què va, haurà de venir a veure’m”

–Això és més que bàsquet, sens dubte. Hi ha llançament­s de quatre punts i mates estranys. El meu truc és molt dur, és únic, però no li explicaré de què va, haurà de venir a veure’m.

–Vostès podrien jugar a l’NBA?

–Si passés, li asseguro que seríem competitiu­s. Tenim grandíssim­s tiradors i matadors. Quatre membres de la nostra plantilla han estat a punt de fer el salt.

El 2026, els Globetrott­ers faran cent anys.

(Aquests dies, els Harlem Globetrott­ers estan de gira per Espanya: dimecres actuen a Lleida i diumenge, a la llar de la Penya a Badalona).

 ?? LV ?? Sunshine West en acció durant la gira dels Harlem Globetrott­ers del 2024; el 19 de maig desembarqu­en a Badalona
LV Sunshine West en acció durant la gira dels Harlem Globetrott­ers del 2024; el 19 de maig desembarqu­en a Badalona
 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain