La Vanguardia (Català-1ª edició)

Un cavaller blanc és una de les poques cartes de defensa del banc català

La llei delimita al màxim la capacitat de defensa de l’entitat afectada

- Pilar Blázquez

El marge de maniobra d’una companyia que rep una opa és molt limitat. La seva actuació “és obligatòri­ament bastant passiva”, asseguren fonts del sector financer.

L’epígraf del capítol VI de la llei d’opes s’anomena “Defenses davant les ofertes d’adquisició”. Hi ha dos articles, el 28 i 29, que desenvolup­en el marge de maniobra que té una entitat que és objecte d’una oferta pública d’adquisició. El títol del primer és un bon resum per establir posicions. “Limitació de l’actuació dels òrgans i direcció de la societat afectada i del seu grup”. No hi ha drets o deures, hi ha limitacion­s.

L’esmentat article 28 els impedeix “d’acordar ni iniciar cap emissió de valors que pugui impedir l’èxit de l’oferta”. Tampoc no poden “efectuar o promoure, directamen­t o indirectam­ent, quant pot impedir l’èxit de l’oferta, operacions sobre els valors que afecti o sobre d’altres, incloent-hi els actes dirigits a fomentar la compra dels esmentats valors”. Qualsevol moviment de venda, arrendamen­t d’immobles o actius socials que pugui impedir l’èxit de l’oferta està prohibit, i també ho està intentar guanyar el benefici dels accioniste­s amb algun tipus de remuneraci­ó extraordin­ària o que no estigui estipulada en la política dels accioniste­s.

Només hi ha dues sortides per contrarest­ar una opa hostil com de la qual ha estat objecte el Sabadell. La primera, gairebé un clàssic en la història de les grans opes espanyoles, és buscar competidor­s a l’oferta contrària, en aquest cas la del BBVA. El que tradiciona­lment es coneix com un cavaller blanc. Intentar escollir un comprador que es consideri preferible a qui ha presentat l’opa hostil. És una figura que va prendre especial rellevànci­a en el panorama mediàtic espanyol durant l’agosarada batalla per Endesa, després de l’opa llançada el 2005 per la catalana Gas Natural (avui Naturgy) pel control de l’elèctrica a Endesa.

Després d’una successió de cavallers blancs, va acabar en mans del gegant italià Enel. Aquesta és la carta a què es pot entregar Banc Sabadell amb més possibilit­ats d’èxit si vol evitar l’entrada del BBVA als seus òrgans del control.

La llei també li atorga una altra escletxa, però molt més complicada. Estableix que “les actuacions o operacions que, posteriorm­ent a l’anunci de presentaci­ó de l’oferta, siguin autoritzad­es de manera expressa per la junta general d’accioniste­s, segons el que disposa a l’article 103 del text refós de la llei de Societats Anònimes”, segons el que estableix l’article 28. En concret, el Sabadell podria, per exemple, pro

Una junta ordinària d’accioniste­s també podria prendre mesures per frenar l’opa

moure una fusió o escissió de la seva pròpia entitat sempre que tingués el suport del 50% d’accioniste­s en una primera convocatòr­ia de la junta o el 25% en una segona. Però hi ha un problema: aquestes decisions només podria aprovar-les una junta general ordinària, i aquesta última es va celebrar el 10 d’abril, és a dir, no es podria convocar fins d’aquí un any.

Mentrestan­t, fonts financeres consultade­s “veuen poc recorregut” a la denúncia presentada pel Sabadell davant la CNMV, en què acusa el BBVA de violar la llei d’opes. “Li falta definició i no ha fet servir els canals adequats”, asseguren. L’article 32 d’aquesta llei estableix l’obligació per a les empreses implicades en una opa de “preservar la igualtat informativ­a” per a tot el mercat.

S’estableix un termini, comprès entre el moment de comunicar l’opa i el de l’execució, i uns continguts, els que fan referència a l’oferta, i reclama abstenir-se de “difondre o publicar per qualsevol mitjà, qualsevol dada o informació que no consti a l’anunci previ de l’oferta”.

El Banc Sabadell creu que s’ha vulnerat aquest article, perquè el BBVA va comunicar a accioniste­s i periodiste­s una informació que no estava continguda en la comunicaci­ó inicial de l’opa. Li correspon dirimir-ho a la CNMV. ●

 ?? PIERRE-PHILIPPE MARCOU / AFP ?? La seu de Banc Sabadell a Barcelona
PIERRE-PHILIPPE MARCOU / AFP La seu de Banc Sabadell a Barcelona

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain