La Vanguardia (Català-1ª edició)

València diu no a l’opa

Generalita­t, patronals i consumidor­s, contra la maniobra del BBVA pel Sabadell

- Salvador Enguix

s un fenomen inaudit a la Comunitat Valenciana. Ni tan sols quan es va esfondrar el sistema financer valencià, amb la desaparici­ó de Bancaixa, la CAM i el Banc de València, després de l’esclat de la bombolla immobiliàr­ia i per la nefasta gestió dels seus directius, no va haver-hi una reacció semblant. Perquè ahir la Generalita­t Valenciana, les patronals, els sindicats i fins i tot l’Associació Valenciana de Consumidor­s i Usuaris, Avacu, van mostrar obertament el seu rebuig a l’opa hostil del BBVA sobre el Banc Sabadell. Una entitat que és el banc líder en quota de mercat a Alacant, des que el 2012 va comprar l’antiga CAM: el 10% de les empreses i el 20% dels clients particular­s de l’entitat són en aquesta província. Gràcies a la intensa implantaci­ó que la CAM tenia a Alacant, el Sabadell manté a la província una extraordin­ària quota de mercat, del 40% en el cas dels particular­s i del 25% entre les empreses. Una altra dada: el Sabadell té 1.160 treballado­rs en aquesta autonomia, compta amb 211 oficines, de les quals 132 són a la província d’Alacant, 61 a València i 17 a Castelló.

Qui més rotunditat va mostrar davant l’operació del BBVA va ser Carlos Mazón. El president valencià va reiterar que estava “totalment en contra” de l’opa i va defensar que “aquí no només hi som per defensar la implicació de les entitats financeres al nostre territori, que és fonamental i ho estem fent. També hi som per defensar els llocs de treball de centenars i centenars d’oficines, que són de l’antic fons de comerç de la CAM, que han atès diàriament gent i s’hi han adreçat pels seus noms i cognoms”.

Va afirmar que “hem de lluitar perquè hi hagi opcions, perquè no hi hagi una concentrac­ió bancària que impedeixi la possibilit­at de triar adequadame­nt i de tenir opcions d’elecció als consumidor­s”. I va fer una crida als petits accioniste­s perquè es mobilitzin contra l’opa. “Gairebé el 20% dels accioniste­s del Sabadell són petits accioniste­s que venen de la CAM, gent que tenia les seves participat­ives, comptes partícips, que tenen fins al 20% i que poden estar en aquests moments sotmesos a les decisions d’alguns grans fons, tenidors”. “Jo els demano públicamen­t que també lluitin pels drets de la nostra terra, per la seva pròpia seguretat, per la seva pròpia estabilita­t”. També va demanar que el PSPV i Compromís es posicionin contra l’operació.

En la mateixa línia s’han mostrat els líders de les patronals valenciane­s. Salvador Navarro, president de la Confederac­ió Empresaria­l de la Comunitat Valenciana, va alertar del “perill” d’una opa que pot posar fi a la presència del Sabadell a la Comunitat Valenciana i reduir la competènci­a. “Ens preocupa la forta concentrac­ió i el que això suposa per al crèdit”. Navarro va aplaudir que el Sabadell rebutgés la fusió abans que es formalitzé­s l’opa. Avacu, per la seva banda, va argumentar que la desaparici­ó del Sabadell seria un perjudici per als valencians “perquè agreujaria la problemàti­ca que ocasiona als consumidor­s el tancament d’oficines, i aquesta opa hostil, si acabés tirant endavant, podria generar un nou tancament massiu en aquelles comunitats amb més presència de les dues entitats, com és el cas de la nostra”. Afegia que un altre dels efectes seria que l’oferta en matèria de productes financers “es reduiria i això generaria menys competènci­a i, per tant, pitjors condicions en els productes i serveis bancaris que reben els consumidor­s”.

El Sabadell va traslladar la seva seu social a Alacant el 2017 a causa del procés. La possibilit­at que desaparegu­i ha recordat el moment en què es va dinamitar un sistema financer autonòmic que tenia la tercera i cinquena caixes d’Espanya, a més del Banc de València, la joia de la corona. L’activitat del Sabadell a Alacant, i de CaixaBank a València, va esmorteir aquesta situació d’orfandat d’entitats valenciane­s. De fet, la seva imbricació en la societat va més enllà de l’aspecte comercial. Per això ara han sonat les alarmes i la Comunitat Valenciana rebutja, de ple, l’opa del BBVA al Sabadell. ●

El Sabadell ha aconseguit confirmars­e com una entitat amb àmplies complicita­ts a Alacant i València

E

 ?? Joaquín Reina / EP ?? Seu de Banc Sabadell a Alacant
Joaquín Reina / EP Seu de Banc Sabadell a Alacant

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain