La Vanguardia (Català-1ª edició)

El BCE veu “plausible” una retallada de tipus a la reunió del juny

-

Apunteu-vos al calendari la data del 6 de juny. Serà quan el Banc Central Europeu (BCE) retallarà, amb tota probabilit­at, el preu del diner. Així emergeix de les minutes de l’anterior reunió de l’abril, que es van fer públiques ahir.

Fins i tot hi va haver uns quants membres del consell del banc que es van pensar fa un mes que ja hi havia les condicions per rebaixar els tipus d’interès, ja que els efectes de l’actual política monetària restrictiv­a trigarien de totes maneres a desaparèix­er.

L’argument d’aquests consellers era que hi havia el mateix risc de “pagar un preu alt en termes de disminució de l’activitat” –si s’haguessin mantingut els tipus actuals– que “d’actuar massa aviat” i superar l’objectiu d’inflació al 2% a mitjà termini –en cas de retallar-los–. A l’eurozona la inflació se situa actualment en el 2,4%, i el preu del diner, a la forquilla 4%-4,75%.

Tot i això, al final es va decidir esperar al juny perquè els indicadors proporcion­in una informació més detallada. Un altre aspecte que cal tenir en compte és que el BCE va reconèixer expressame­nt que al juny es podria valorar més bé l’impacte de les tensions geopolítiq­ues en la inflació, senyal que a Frankfurt estan molt pendents, a més de les xifres, de la conjuntura política internacio­nal.

Per això, es llegeix al text: “Es considera plausible que el consell de govern estigui en condicions de comenÁar a relaxar les restriccio­ns de la política monetària a la reunió del juny si l’evidència addicional rebuda aleshores confirma la perspectiv­a d’inflació a mitjà termini”.

Ha comenÁat el compte enrere. I el BCE, si es tira a la piscina, ho faria fins i tot abans de la Reserva Federal dels EUA. ●

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain