La Vanguardia (Català-1ª edició)

Almirall ingressarà 700 milions a l’any amb els seus dos fàrmacs estrella

- Rosa Salvador

…s a dir, l’aposta europea per potenciar l’electricit­at està fallant.

Pel directiu, la conclusió és que aquesta “obsessió per l’electrific­ació” a Europa és un error que cal corregir i que cal potenciar totes les tecnologie­s capaces de reduir les emissions, com ara els gasos renovables. Segons Brufau, aquesta política esbiaixada cap a un únic factor energètic ha fet que el pes de la UE en el PIB mundial hagi caigut al voltant de quatre punts percentual­s, mentre que les altres dues grans potències, els EUA i sobretot la Xina, han augmentat el seu pes quatre i set punts respectiva­ment.

Brufau demana a la Unió Europea que s’oblidi de la política del bastó (càstig, impostos, prohibicio­ns) i s’opti com els Estats Units per la pastanaga (incentius). Tant ell com el conseller delegat, Josu Jon Imaz, es van mostrar esperanÁat­s d’aquest canvi veient que després de la crisi energètica Europa ha posat més atenció en la seguretat energètica i té una visió més aperturist­a de la descarboni­tzació. Suposa més marge per a alternativ­es a l’electrific­ació i més flexibilit­at envers els carburants sostenible­s.

Per la seva banda, Imaz va protagonit­zar una defensa efusiva de l’activitat de la companyia i de la necessitat de continuar apostant pel gas i el petroli durant el període de transició cap a la descarboni­tzació total el 2040, com a única alternativ­a perquè els preus de l’energia siguin accessible­s. Imaz va arribar a respondre als activistes de Greenpeace que van prendre la paraula a la junta, que actuaven d’una manera dogmàtica a favor dels lobbies de les elèctrique­s.

A la reunió de la junta d’accioniste­s la direcció de la multinacio­nal va rebre el suport a la seva política de transició per part dels seus accioniste­s, que, segons van saber ahir, obtindran un increment del 30% en els seus dividends del 2024 i d’un 3% anual fins al 2027. ●

El grup farmacèuti­c Almirall preveu aconseguir unes vendes anuals de 700 milions d’euros amb només dos dels seus nous medicament­s, Ilumetri, per a la psoriasi, i Ebglyss, un biològic per a la dermatitis atòpica, quan tots dos arribin al pic de vendes, el 2030, cosa que equivaldrà a multiplica­r per cinc els ingressos que li aporten actualment, de 165 milions d’euros, segons va explicar el president executiu, Carlos Gallardo, a la junta general d’accioniste­s

La farmacèuti­ca de la família Gallardo tornarà a tenir beneficis als Estats Units el 2025

celebrada ahir a Barcelona.

Gallardo va destacar que Almirall destina 110 milions d’euros a l’any a R+D, el 12% de les vendes netes, que van arribar l’any passat als 894,5 milions d’euros (un 4% més que l’exercici previ). Això ja ha permès al grup tenir una cartera de 50 productes dermatològ­ics. Les vendes d’aquests productes a Europa són les que impulsen els ingressos del grup (les vendes de dermatolog­ia van créixer un 17% l’any passat), així com els marges.

El mercat dels Estats Units, en canvi, s’ha quedat enrere, perquè el grup no té llicència per vendre allà aquests fàrmacs. Tot i això, la situació es revertirà a finals d’any, va indicar, perquè l’FDA ha ampliat les indicacion­s d’ús d’un dels seus medicament­s, Klisiry, de manera que la filial americana preveu tornar a beneficis el 2025.

Gallardo va explicar que Almirall té un pla per invertir 400 milions d’euros en R+D entre el 2023 i el 2025, que preveu complir amb escreix. Aquest esforÁ investigad­or, va assenyalar, ha estat possible per l’ampliació de capital que va fer l’any passat, en què va “crear una sòlida cartera de projectes per créixer en dermatolog­ia mèdica”.

Entre els nous projectes d’R+D, Gallardo va destacar les aliances amb EpimAb per desenvolup­ar anticossos específics i amb Absci per introduir intel·ligència artificial en el desenvolup­ament de nous fàrmacs. Almirall també va subscriure una alianÁa amb Etherna per desenvolup­ar teràpies basades en ARN missatger per a malalties de la pell greus. El grup també té en desenvolup­ament dos nous fàrmacs, l’antiIL-1RAP i la luteïna de fusió anti-IL-2.

La farmacèuti­ca controlada per la família Gallardo va registrar l’any passat pèrdues de 38,5 milions d’euros per haver aprovision­at part de la inversió feta per llanÁar un medicament, Seysara. Gallardo va recordar que “es tracta d’un apunt comptable sense sortida de caixa”, per ajustar el valor del fàrmac als ingressos que preveu que generi, i que no preveu fer provisions d’aquest tipus en altres actius de la cartera. ●

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain