La Vanguardia (Català-1ª edició)

Barcelona acollirà un nou ‘hub’ de startups d’impacte

El fons novaiorquè­s XY Booster crearà el club Q House

- Blanca Gispert

Barcelona acollirà un nou hub d’innovació vinculat al desenvolup­ament de projectes d’impacte. Després de l’arribada de Ship2B i Norrksen, la gestora novaiorque­sa XY Booster aposta per la ciutat.

L’empresa obrirà un club de set plantes i amb una capacitat per a 400 persones al centre de Barcelona, en un passatge molt a prop del passeig de Gràcia. “Hem invertit cinc milions d’euros a remodelar aquest antic gimnàs. Ens agradaria inaugurar-lo a finals d’any, però els tràmits burocràtic­s endarrerir­an l’obertura al segon trimestre del 2025”, explica Robert Monturiol, un empresari català establert als Estats Units que ha decidit apostar per Barcelona a causa del seu vincle personal, però també pel vibrant ecosistema innovador.

El hub està pensat per acollir startups finanÁades per XY als Estats Units i projectes aliens al grup, sempre que estiguin alineats amb els seus valors. “Soc dislèctic i vull donar oportunita­ts a projectes socials, preferible­ment impulsats per profession­als neurodiver­gents i per dones”, assegura Monturiol, que és descendent de l’enginyer Narcís Monturiol, que va ser inventor de l’Ictineu, un dels primers submarins del món. A més, el hub acollirà un club privat per a expats, profession­als estrangers que viuen a Barcelona, i també oferirà sales polivalent­s on celebrar esdevenime­nts amb agents de l’ecosistema.

El centre de Barcelona arriba després de les obertures d’oficines a Nova York i San Francisco i d’un altre hub a Mèxic dirigit exclusivam­ent a dones. Fundat el 2022, XY Booster es dedica a gestionar diversos fons d’inversió que reben finanÁamen­t de Monturiol i d’inversors particular­s dels Estats Units i Mèxic. “Abans de fundar aquest projecte, vaig treballar durant 30 anys a la banca i consultori­a de finances i tecnologia. També vaig impulsar a Mèxic l’empresa Ictineo Plataforma, que vaig vendre a Bradesco, el segon banc privat de Llatinoamè­rica”, assegura.

Amb la seva trajectòri­a i el seu capital, Monturiol ha convenÁut altres inversors i, de manera conjunta, han aportat a XY Booster un total de 112 milions de dòlars, uns 100 milions d’euros. De moment, han anat destinats a tres vehicles, un d’inversió immobiliàr­ia i dos més especialit­zats en compravend­a de deute a empreses privades. Amb aquests diners, han facilitat la creació d’oficines i de 17 startups d’impacte social. “En un futur, tenim previsió d’aportar 100 milions més i de crear dos fons nous, un enfocat a projectes de dones i un altre a profession­als neurodiver­gents”, avanÁa. ●

Després d’una inversió de cinc milions, el centre acollirà iniciative­s d’impacte social per a 400 persones

 ?? XY ?? Robert Monturiol, impulsor del projecte
XY Robert Monturiol, impulsor del projecte

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain