La Vanguardia (Català-1ª edició)

Això no Ès 1968, però Biden pot caure

Més de 2.800 persones detingudes des de l’aixecament estudianti­l per Gaza

- Javi r d la So illa

Són les set de la tarda d'un divendres plujós a la Universita­t de George Washington. Desenes d'estudiants resisteixe­n a l'exterior d'aquest centre del coneixemen­t, el recinte del qual continua tancat després del desallotja­ment del centenar de tendes que hi havia plantades a dins des del 25 d'abril. La portaveu de Student Coalition for Palestine (SCP), kufiya al coll, s'adreÁa als mitjans de comunicaci­ó en una roda de premsa improvisad­a per explicar el resultat de la seva reunió amb la rectora, Ellen Granberg, que després de dues setmanes s'ha obert per primera vegada al “diàleg” amb els estudiants.

“No hi ha diàleg quan l'administra­ció d'aquesta universita­t ha aplicat les mesures més punitives i repressive­s contra els seus propis alumnes pacífics. No hi ha diàleg quan en la seva invitació reafirmen que no prendran en considerac­ió canvis en les seves inversions, que estan finanÁant un genocidi a Gaza. I no hi ha diàleg quan permeten que sionistes i policies arrenquin impunement els hijabs de les seves estudiants musulmanes”, manifesta.

Dimecres, uns vint agents van entrar al campus per ordre de Granberg i van desmantell­ar el campament instal·lat al jardí principal, reanomenat Shohoada' Square (plaÁa dels Màrtirs), en la reanomenad­a Universita­t Popular de Gaza. Es van endur detingudes 33 persones, entre

A dalt, un grup de persones protesten a la Guàrdia Nacional, formada al davant de l’hotel Hilton de Grand

Park, a Chicago, on se celebrava el 1968 la Convenció Demòcrata. Llavors era la guerra del Vietnam el que mobilitzav­a els més joves. Ara és l’ofensiva d’Israel a Gaza el que motiva a sortir al carrer a protestar milers d’estudiants com els de la fotografia de baix, a la Universita­t de Colúmbia, a Nova York, epicentre del moviment de protesta d’aquestes setmanes. elles un fotoperiod­ista, acusades de violació de domicili i agressió a l'autoritat. Ahir, els estudiants van tornar a plantar les tendes i hores després es va repetir la mateixa escena.

Avui la plaÁa dels Màrtirs s'ha despertat tancada, l'estàtua de George Washington ja no llueix kufiya ni bandera palestina, i desenes de policies fan torns per vigilar els voltants. Malgrat l'ànim general decaigut –per la pluja, el desallotja­ment i els arrestos–, un altre portaveu de la SCP es conjura a seguir en peu

Els mitjans han destacat l'analogia, i les grans diferèncie­s, entre els dos conflictes polítics

Els joves són els mÈs indecisos i un col·lectiu clau perquè el demòcrata pugui revalidar el càrrec

de guerra: “Davant la brutalitat de l'Estat sionista i l'imperi americà, cap de nosaltres no s'aturarà fins que acabi la guerra a Gaza. Això mateix van fer en aquesta universita­t els que van protestar contra la segregació, contra l'apartheid i contra la guerra del Vietnam”.

Un agent vigila el jardí principal de la tot just rebatejada“plaÁa dels Màrtirs”, tancada des de divendres després de dos desallotja­ments i desenes d'arrestos.

Des que va comenÁar l'aixecament estudianti­l per Gaza, més de 2.800 persones han estat detingudes en 63 universita­ts de tot el país, segons l'últim recompte de The New York Times. Aquest any electoral, la situació evoca reminiscèn­cies del 1968, quan l'arrest de 700 estudiants a la Universita­t de Colúmbia va prendre la metxa d'un foc que s'acabaria propagant per tota la societat nordameric­ana en contra de la guerra del Vietnam.

 ?? Universal History Archive / Getty ?? 1968-2024.
Universal History Archive / Getty 1968-2024.
 ?? Seyma Bayram / Ap-LaPresse ??
Seyma Bayram / Ap-LaPresse

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain