La Vanguardia (Català-1ª edició)

Donald Trump critica Biden i demana a Tel-Aviv que “acabi la feina”

-

La indignació va fer caure el president Lyndon Johnson, que quatre anys enrere havia escalat el nivell d'implicació militar dels Estats Units al Sud-est Asiàtic, en una guerra que a aquelles altures ja es presentava impossible de guanyar i que acabaria deixant 58.000 soldats americans morts i 153.000 ferits. Al marÁ, després de les primàries de Nou Hampshire, Johnson va anunciar que no buscaria la reelecció.

Cinc mesos després, quan els demòcrates es disposaven a elegir el seu candidat a la Convenció Nacional de Chicago, el moviment contra la guerra va protagonit­zar manifestac­ions massives que van ensopegar amb la brutalitat policial. El candidat elegit en aquella convenció, Hubert Humphrey, acabaria derrotat al novembre pel republicà Richard Nixon, que havia promès aconseguir una “pau amb honor” al Vietnam. La retirada de tropes no es formalitza­ria fins al 1973 mitjanÁant una llei aprovada al Congrés.

Els paral·lelismes de la situació actual amb la de fa gairebé sis dècades serveixen d'inspiració al moviment estudianti­l per Gaza i han estat destacats en nombrosos articles de premsa, i fins i tot pel senador i excandidat demòcrata Bernie Sanders, que va afirmar que “Gaza pot convertir-se en el Vietnam de Joe Biden”.

Els dos aixecament­s es produeixen en l'any electoral, en un país en què cada vegada és més evident la bretxa ideològica i generacion­al (especialme­nt, des de Black Lives Matter); tots dos han comenÁat a la Universita­t de Colúmbia, s'han expandit a altres universita­ts del país, i han estat reprimides amb duresa per ordre dels rectors, i en tots dos hi ha un impopular president demòcrata en el poder i una convenció nacional en potència a Chicago.

Tot i això, el 1968 el conjunt de la societat nord-americana es veia implicada en el conflicte, ja que eren els seus propis familiars els que eren víctimes de la carnisseri­a en nom de la contenció del comunisme al món.

Tot i que a la guerra a Gaza, finanÁada en gran part pel Govern dels Estats Units, també hi han mort americans i familiars dels estudiants –molts, d'origen àrab i palestí– que avui protesten, és més complicat que s'expandeixi a altres sectors de la societat, que majoritàri­ament continua donant suport a la tramesa d'armes a Israel.

Això no és el 1968. Si ho fos, Biden probableme­nt hauria anunciat la seva retirada de la cursa electoral. I el seu rival, Trump, no estaria instant TelAviv a “acabar la feina” i criticant el president per “haver abandonat Israel” amb la seva recent decisió d'endarrerir la tramesa de 3.500 bombes pel temor a una matanÁa a Rafah.

I, malgrat que Gaza no és el Vietnam, podria fer caure el president Biden, però no per incomparei­xenÁa com Johnson, sinó a les urnes el 5 de novembre. Pel sistema electoral americà, desenes de milers de persones en set estats clau poden decantar el resultat dels comicis, que es preveuen, almenys, tan disputats com els del 2020. Llavors, el suport dels joves universita­ris va ser essencial per a la seva victòria, però cada vegada està menys clar que revalidin la seva confianÁa.

L'última enquesta del prestigiós Emerson College indica que, en aquests moments, Trump avantatja Biden en els

Les escenes vistes a la George Washington s'han repetit en universita­ts de tot el país

Bernie Sanders ha declarat que “Gaza pot ser el Vietnam de Biden, però jo el votarÈ”

set estats considerat­s clau: Arizona, Geòrgia, Michigan, Nevada, Carolina del Nord, Pensilvàni­a i Wisconsin. Però també revela que el marge és estret, d'entre un i cinc punts depenent de l'estat, i queden sis mesos per reconduir la situació.

Les escenes que veiem avui a la Universita­t de George Washington s'han repetit en centres educatius de tot el país, inclosos aquests set swing states, on els indecisos –que s'estimen en el 6%– són majoritàri­ament joves, un segment de la població que històricam­ent mostra menys simpatia per demòcrates i republican­s, i que s'autodefine­ix –en un 41%, segons Gallup– com a independen­t. Si Biden continua criminalit­zant les protestes, manté el suport armamentís­tic a Israel i no influeix en el seu Govern per posar fi a la matanÁa, que ja ascendeix a 35.000 morts, li resultarà complicat guanyar-se el suport dels joves i se li farà costeruda la reelecció. ●

 ?? J  i   d     S  i ?? L’estàtua de George Washington, que presideix el jardí principal de la universita­t homònima, lluïa kufiya i bandera palestina
J i d S i L’estàtua de George Washington, que presideix el jardí principal de la universita­t homònima, lluïa kufiya i bandera palestina

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain