La Vanguardia (Català-1ª edició)

L'últim, que apagui el llum

Al llarg d'aquest segle la població mundial començarà a declinar sense remei. Les catastròfi­ques projeccion­s demogràfiq­ues auguren transforma­cions socials importantí­ssimes, que convertira­n la immigració en un bÈ preuat.

- Lluís Uría

en gran mesura gràcies a la immigració. Però també pateix el mateix procés de caiguda de la natalitat (1,7). El mateix que el conjunt de l'Amèrica Llatina.

I què podem dir d'Europa! Si comencem per l'Est, Rússia (1,5), el país amb més territori del món, aviat no sabrà pas com omplir-lo. A la UE, Itàlia (1,3) i Espanya (1,2) s'aproximen a nivells de fertilitat asiàtics, però el problema és general. A Alemanya és l'1,6 i a FranÁa –en altre temps campió de la natalitat– ha caigut a l'1,8, fet que va portar recentment el president Emmanuel Macron a fer una crida a un “rearmament demogràfic”.

Tot indica que aquests esforÁos seran debades i que la humanitat haurà d'afrontar en les pròximes dècades transforma­cions socials importantí­ssimes. Els últims estudis demogràfic­s indiquen que durant aquest segle hi haurà un despoblame­nt general de la Terra. La població mundial arribarà al seu pic –uns 10.000 milions de persones– entre el 2060 i el 2080 i a partir d'allà comenÁarà a baixar. L'¿frica, el continent més dinàmic en aquest àmbit, serà qui més resistirà. Però només per un temps. Un estudi de l'Institute for Health Metrics and Evaluation (IHME) publicat a l'abril a The Lancet, calcula que el 2100 només sis països tindran un índex de fecunditat suficient: el Txad, el Níger, Samoa, Somàlia, Tadjikista­n i Tonga. Fins aleshores, l'avui injuriada immigració africana es pot convertir en un preuat mannà.

“Aquestes tendències reconfigur­aran completame­nt l'economia global i l'equilibri de poder internacio­nal i requeriran una reorganitz­ació de les societats”, afirma la doctora Natalia V. Bhattachar­jee, coautora de l'estudi, que vaticina l'aparició d'una “ferotge competènci­a” per atreure immigrants que sostinguin el creixement econòmic (el Banc d'Espanya calcula que Espanya necessitar­à 24 milions d'immigrants els pròxims trenta anys)

Mentrestan­t, la Unió Europea, atiada pels sermons apocalípti­cs de l'extrema dreta, només pensa a erigir-se en una fortalesa inexpugnab­le.

 ?? Xavier Cervera ?? El passeig de Gràcia de Barcelona pràcticame­nt buit durant el confinamen­t de la pandèmia del 2020
Xavier Cervera El passeig de Gràcia de Barcelona pràcticame­nt buit durant el confinamen­t de la pandèmia del 2020

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain