La Vanguardia (Català-1ª edició)

Insòlites aurores boreals a Espanya

La tempesta geomagnèti­ca més forta en dues dècades provoca esclats visibles a la península Ibèrica i les Canàries

- Red cció

Una tempesta solar de categoria G4, sense precedents en els últims 20 anys, ha permès veure aquest cap de setmana, sobretot la nit de divendres i la matinada de dissabte, aurores boreals de color vermellós fins i tot a les Canàries, un esdevenime­nt extremadam­ent inusual, atesa la baixa latitud de l’arxipèlag.

Segons l’Organitzac­ió Meteorològ­ica Mundial, es tracta d’un fenomen lluminós en capes superiors de l’atmosfera amb formes com arcs, bandes o cortines, a una altitud d’entre 90 i 150 quilòmetre­s, per la interacció entre el vent solar i el camp magnètic de la Terra.

L’esdevenime­nt astronòmic ha despertat l’interès i la sorpresa de tot Europa. Les aurores boreals solen ser comunes en latituds més extremes del nostre continent –al nord– o als pols. Però aquest cop s’han vist en latituds baixes: a Galícia, Saragossa, Almeria o Gran Canària. Els observator­is en van reportar registres també a Catalunya, Aragó i la Comunitat Valenciana.

Quan aquests fenòmens són més potents solen ser visibles sobre llocs com Arizona o Nou Mèxic, però són molt estranys a Europa, on la matinada passada van il·luminar llocs del Regne Unit o Suïssa.

Ahir els experts esperaven que es pogués veure durant almenys una nit més, però és difícil predir el comportame­nt d’aquests fenòmens, “molt incerts”, segons el físic solar de l’Institut d’Astrofísic­a de les Canàries (IAC) Héctor Socas. Per la seva part, l’Oficina Nacional d’Administra­ció Oceànica i Atmosfèric­a dels EUA va informar ahir que els seus tècnics de clima espacial havien observat almenys set ejeccions coronals de massa del Sol, i auguraven que els impactes arribessin a la Terra ja al migdia de divendres i persistiss­in fins diumenge, especialme­nt avui en zones del Canadà, els EUA i Rússia.

Segons Socas, aquests dies el Sol està “inusualmen­t actiu” després d’erupcions que s’han produït en una regió activa de l’estrella solar, coneguda com a

Espectacul­ar luminescèn­cia vermellosa, a una latitud 28

L’aurora boreal vista a Sabadell (a baix, a l’esquerra)

La nit de divendres a Daillens amb un cel acolorit per l’aurora boreal

El cel il·luminat divendres a la nit a Andalusia

AR3664, que és un grup “molt gran i complex “de taques solars amb un camp magnètic “molt recargolat” on es produeixen una sèrie de tensions que acaben donant lloc a explosions molt violentes que expulsen a l’espai material solar, plasma solar, a altes velocitats. “Aquestes erupcions es propaguen pel medi interplane­tari i ara ens trobem en el seu rang d’influència, i ens veiem afectats per aquestes explosions. La més benigne d’aquestes conseqüènc­ies és l’aurora boreal.

Respecte a les possibles repercussi­ons negatives d’una tempesta solar d’aquestes caracterís­tiques, que podria causar problemes en les telecomuni­cacions globals, Socas apunta que, en principi, els satèl·lits tenen un “mode segur” i que aquells

Gent fotografia­nt el fenomen a Whitley Bay (a la dreta) especialme­nt sensibles, quan es veu venir la tempesta solar, predictibl­e perquè triga a arribar un o dos dies malgrat que viatgen a diversos milions de quilòmetre­s per segon, es posen en mode segur. Les tempestes solars de la nit de divendres van arribar al nivell d’alerta G5, que comporta el risc d’espatllar infraestru­ctures elèctrique­s, tecnologia i equipament electrònic, i ocasionar apagades i interferèn­cies en comunicaci­ons a gran escala. Aquesta vegada no es va detectar cap impacte.

Aquest any el Sol registra un màxim d’activitat en un cicle d’onze anys, i aquest mes de maig, per ser a prop de l’equinocci, és quan, a causa de l’eix de gir del planeta, hi ha més penetració de vent solar a la magnetosfe­ra terrestre. ●

 ?? Miguel Calero / EFE ?? A les Canàries.
A Sabadell.
A Almeria.
A Anglaterra.
Miguel Calero / EFE A les Canàries. A Sabadell. A Almeria. A Anglaterra.
 ?? LAURENT GILLIERON / EFE ?? A Suïssa.
LAURENT GILLIERON / EFE A Suïssa.
 ?? Observator­io de Calar Alto / EFE ??
Observator­io de Calar Alto / EFE
 ?? Redacció / ACN ??
Redacció / ACN
 ?? Ian Forsyth / Getty ??
Ian Forsyth / Getty

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain