La Vanguardia (Català-1ª edició)

Comunicaci­ó i humanitat

- Joan Planellas Arquebisbe de Tarragona i primat

Perquè resulta que la convivènci­a i unitat humanes, allò que en diem humanitat, ha passat de ser font de Comunicaci­ó i anar al davant, a ser només receptora de Comunicaci­ó i anar al seu darrere.

El papa Francesc, en el missatge escrit per aquest any, fa èmfasi en el tema. Ho fa comenÁant així: “L'evolució dels sistemes de l'anomenada intel·ligència artificial està modificant radicalmen­t la informació i la comunicaci­ó i, a través d'aquestes, alguns dels fonaments de la convivènci­a civil”. I es pregunta el Papa: “Quin futur ens espera a l'homo sapiens, en l'era de les intel·ligències artificial­s?”. La seva proposta amplia el lema triat per aquest 2024 que diu: “Intel·ligència artificial i saviesa del cor per a una comunicaci­ó plenament humana”. I jo mateix m'afegeixo al Papa Francesc i em pregunto, i pregunto: “Si qualsevol comunicaci­ó no és plenament humana, què és aleshores?”. El mateix Francesc ens aporta la visió correcta quan diu que “en aquesta època que té el risc de ser rica en tecnologia i pobra en humanitat, la nostra reflexió només pot sortir del cor de les persones”.

En aquest aspecte voldria incidir jo en aquest diumenge de les acaballes del temps pasqual. La nostra comunicaci­ó només pot sortir del cor de les persones, del protagonis­me de l'ésser humà a l'hora d'esdevenir ésser social gràcies a les comunicaci­ons i esdevenir comunicado­r gràcies a les seves habilitats socials. La comunicaci­ó creixerà al ritme que creixi la humanitat i ambdós s'ajudaran a créixer en humanitat. Ens estem construint constantme­nt com a humanitat i no podem claudicar en comunicar-nos

Si qualsevol comunicaci­ó no Ès plenament humana, què Ès aleshores?

artificial­ment perquè, aleshores, on quedarà la nostra humanitat? El cristianis­me ha progressat durant dos mil·lennis posant la persona al mig de l'equació del creixement i del progrés; hem anat creixent a mesura que el cor de l'home s'expandia cap a l'univers i es comunicava amb els seus iguals i amb tota la Creació de Déu.

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain