La Vanguardia (Català-1ª edició)

Els últims videoclubs

Funcionen com a refugis cinèfils, amb títols que no són a plataforme­s i diverses activitats

-

cules només les trobo a Video Instan”, el videoclub més antic d'Espanya i un dels últims que és obert a la ciutat de Barcelona.

Segons dades de l'associació nacional d'empresaris majoristes del sector videogràfi­c, el 2005 hi havia al voltant de 7.000 videoclubs a Espanya. En l'actualitat, en queden uns 200. Els seus propietari­s es mantenen en contacte a través d'un grup de WhatsApp. Petits bastions que han resistit a l'auge de la pirateria i la invasió de les plataforme­s de streaming. Malgrat que fa anys que s'anuncia la seva extinció, conserven un públic fidel que valora la diferència que els ofereix el servei i que encara no es troba a l'era digital.

Jenaro Depares i Aurora Martínez van fundar Video Instan el 1980 sota un lema: “Es compra tot el que s'edita a Espanya i no es ven res, es guarda tot”. Així és com avui el videoclub del carrer Viladomat, 239, acull un dels arxius cinematogr­àfics més complets del país. “Nosaltres tenim un catàleg de 48.000 pel·lícules i moltes no estan disponible­s ni en plataforme­s ni en cap altre lloc”, explica Aurora Depares, filla dels fundadors i actual responsabl­e del negoci. “De vegades, quan fan la gala dels Goya, em truquen per demanar-me pel·lícules que ells no tenen a l'arxiu”. Va entendre que preservar el patrimoni cinematogr­àfic que havia heretat dels seus pares era important no només per a Barcelona, sinó per a Espanya. “Vaig posar tot el meu afany i els meus pocs diners per salvarho”. El 2018, va aconseguir recaptar 50.000 euros per poder traslladar el local, ja que els havien fet fora de la ubicació on havien estat més de 30 anys.

Els socis del videoclub paguen una tarifa fixa de 9,95 al mes i es poden emportar la quantitat de pel·lícules que vulguin. “Jo vinc amb els deures fets”, diu Aitor Lanuit. “Porto una llista amb els títols que vull veure”. La Bea i en David, en canvi, poden passar-se una hora amb els seus fills a la botiga, que setmana a setmana amplia el seu catàleg. El que més valoren és el tracte familiar que reben cada vegada que hi van. “Els meus fills tenen una relació molt especial amb l'Aurora i la gent del videoclub”, explica la Bea. Quan es van fer socis de Video Instan el 2019, ni tan sols tenien un reproducto­r de DVD, van haver de comprar-lo. “Ens agrada el ritual d'anar a escollir una pel·lícula i que els nostres fills coneguin una altra mena de cinema”. Aquests espais, segons la Bea, són “petits oasis” en una gran ciutat com Barcelona. “No haurien de desaparèix­er”.

Al carrer Begur, 28, al barri de Sants, Daniel Ventura gestiona una tintoreria mentre, al local contigu, també administra el videoclub Marcha Net. Tot i que sona incompatib­le, Ventura ha aconseguit fusionar els dos noms. Va heretar el videoclub dels seus pares el 1994, i cap al 2002 ja preveia que el negoci no seria rendible gaire més temps. “L'únic que em manté motivat a continuar són els meus clients de tota la vida”.

Tot i que diversifiq­uen el negoci, dels 7.000 locals de lloguer de cinema que hi havia encara en queden 200

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain