La Vanguardia (Català-1ª edició)

Què se n'ha fet, dels Blockbuste­r?

El videoclub icona dels noranta ara és una destinació turística a Oregon

-

El primer videoclub d’Espanya conserva un arxiu d’uns 48.000 títols. Avui, a més de llogar pel·lícules, funciona com un centre cultura, amb una cafeteria i una sala de cinema privada

Hem de protegir-ho tot, no estem en condicions de fer judicis de valor”. El cineasta es va manifestar diverses vegades en contra de Netflix i a favor dels seus predecesso­rs analògics. “Estic sorprès de la rapidesa amb què el públic ha girat full”.

Des de la seva reobertura al carrer Viladomat, el lema de Video Instan ha estat: “No és només un videoclub”. A més de llogar pel·lícules, compta amb una cafeteria i una petita sala de cinema privada que es pot reservar per a sessions. L'espai es fa servir per organitzar matinals de cinema, col·loquis i festivals. “Una vegada al mes projectem una pel·lícula i hi portem els actors o el director”, explica Aurora Depares.

Daniel Ventura va fusionar el seu negoci amb una tintoreria el 2006 per poder subsistir

Aquesta setmana van presentar El mestre que va prometre el mar, amb la seva directora, Patricia Font.

“Mai no han tingut res que no volgués veure”, assegura la Mar, clienta de Video Instan des del 1998. L'experiènci­a del cinema, segons ella, només pot viure's en comunitat. “Em coneixen, saben els meus gustos i m'ofereixen l'oportunita­t única de comentar pel·lícules amb els seus directors”.

Per a cinèfils com Aitor Lanuit, que ja ha vist més de 640 títols només amb els seus amics, la feina que fa Aurora Depares és molt important. “Hauria d'estar subvencion­ada perquè la cultura no té preu i el cinema és cultura”. ●

Blockbuste­r és avui tan sols un record per als que van viure la seva època de glòria, excepte per als 80.000 habitants de la ciutat de Bend (Oregon), als Estats Units. Allà es manté al peu del canó l'últim Blockbuste­r del món. També s'ha hagut de reinventar per sobreviure. Durant la pandèmia es va transforma­r en un allotjamen­t d'Airbnb, que oferia l'experiènci­a de passar la nit veient pel·lícules per només 4 euros.

El criteri de selecció de pel·lícules que integren el catàleg de l'últim Blockbuste­r continua alineat amb la visió original de la companyia. Tenen prioritat les novetats que la propietàri­a mateix, Sandi Harding, s'encarrega d'anar a comprar a la botiga de DVD més pròxima quan el seu proveïdor li falla. Més enllà de funcionar com a videoclub, el Blockbuste­r d'Oregon és una destinació turística per als que volen reviure la nostàlgia d'una era passada de l'entretenim­ent.

El 2022 es va estrenar la sèrie de comèdia Blockbuste­r, que mostra les vivències del suposat grup de treballado­rs que intenten tirar endavant el local. Irònicamen­t, la sèrie està disponible a Netflix.

Als Estats Units els videoclubs familiars van desaparèix­er dràsticame­nt durant els noranta i no pas per una falta de rendibilit­at del negoci de lloguer de pel·lícules. Es veien obligats a tancar cada vegada que apareixia al veïnat un nou Blockbuste­r. L'empresa que va comenÁar el 1985 amb un únic local a Dallas (Texas) va passar a tenir-ne 800 en només tres anys. El 2004 ja tenia presència mundial amb més de 9.000 locals en una vintena de països.

La llegenda explica que

L'última franquícia a Espanya va tancar el març del 2007 a Las Palmas de Gran Canaria

Blockbuste­r va signar el seu propi certificat de defunció el dia en què Reed Hasting, el fundador de Netflix, es va oferir a vendre'ls la idea del seu negoci i, com a resposta, els executius de l'empresa del gegant dels videoclubs se'n van riure.

La companyia es va declarar en fallida el 2010. Les 105 botigues que quedaven a Espanya ja havien tancat el 2006. Totes menys una. L'últim Blockbuste­r d'Espanya va ser el de Las Palmas de Gran Canaria, que va sobreviure fins al marÁ del 2007. ●

 ?? Llibert Teixidó ?? Video Instan
Video Marcha
Llibert Teixidó Video Instan Video Marcha
 ?? Llibert Teixidó ??
Llibert Teixidó
 ?? Llibert Teixidó ??
Llibert Teixidó

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain