La Vanguardia (Català-1ª edició)

‘Mexican dream', un cant al poder femení, guanya el DocsBarcel­ona

El certamen tanca les portes amb una alça del 60% de públic a les sales

- Leonor Mayor Ortega

La Malena no ho té gens fàcil. Ha aconseguit deixar enrere un marit maltractad­or, però ara ha de lluitar per retrobarse amb els seus fills adolescent­s, buscar una feina que li permeti volar sola i establir-se amb la seva nova parella per poder ser mare una altra vegada. I tot això en un país com Mèxic, on ser dona encara és una cursa d'obstacles.

Mexican dream, el documental de Laura Plancarte sobre la vida de la Malena, que és un cant a l'empoderame­nt femení, es va alÁar anit amb el premi a la millor pel·lícula de l'edició número 27 del DocsBarcel­ona, en una gala de lliurament de premis celebrada al Centre de Cultura Contemporà­nia (CCCB). “La cineasta mexicana revisa l'estereotip de l'abnegada dona llatinoame­ricana, tradiciona­l patidora de la violència masclista”, va assenyalar el jurat internacio­nal integrat per Elvira Dyangani Ose, Silvia Albert Sopale, Hugo Jinseok Kang, Efthymia Zymvragaki i Petrula Veljanovsk­a.

Casa Reynal, un documental dirigit per Laia Manresa rodat a la Val d'Aran (Vielha e Mijaran, Arties), Lleida, Bellvís, Maresme, Caldes de Malavella, Mollerussa i Barcelona, es va emportar el premi a la millor pel·lícula catalana. Després de la mort de la seva àvia i abans que es vengui Casa Reynal, la casa situada al poble de Bellvís on va néixer, Manresa decideix salvar de l'oblit la seva vida, marcada pel viatge migratori del camp a la ciutat, pel desig de prosperar i per la mort del seu fill petit quan només tenia vuit anys.

Una altra cinta catalana, Un estel fugaç, també es va fer un forat al palmarès amb la menció especial Docs Cat. Dirigida per Arturo Méndiz i Ignasi Guerrero, Un estel fugaç s'en

‘Un estel fugaç' tambÈ es va fer un forat al palmarès amb la menció especial Docs Cat

Mexican dream dinsa en el viatge emocional d'Ignasi per superar la mort del seu petit fill Pep quan tenia només quatre mesos.

A més, Our land, Our freedom, una cinta dirigida per Zippy Kimundu i Meena Nanji

que narra la història de dues dones kenianes, mare i filla, decidides a investigar els crims de la dominació colonial britànica a Kènia, va obtenir la menció especial Docs&Pearls.

La 27a edició del DocsBarcel­ona, clausurada anit al CCCB, ha aconseguit 10.000 espectador­s, 7.000 dels quals han anat a veure l'oferta de cinema documental en sales, cosa que suposa una considerab­le alÁa del 60% pel que fa a l'edició de l'any passat.

“La presència del públic reafirma l'interès pel cinema documental, però en aquest certamen també s'ha posat de manifest l'ebullició creativa local i internacio­nal dels cineastes que treballen amb la realitat”, va assenyalar la directora artística del DocsBarcel­ona, Anna Petrus.

Enric Motjer, director de DocsBarcel­ona Industry 2024, va destacar, per la seva banda, la presència de 700 profession­als al seu mercat: “Estem convenÁuts que ja som un punt de referència al món profession­al de la no-ficció al sud d'Europa”, va assegurar. ●

 ?? U   Lv ?? Una imatge del documental
U Lv Una imatge del documental

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain