La Vanguardia (Català-1ª edició)

Un tafaner a l'olimp del rock'n'roll

- S rgio Loza o

…s gairebé impossible quedar-se amb una dels milers d'imatges que Bob Gruen (Nova York, 1945) ha revelat al llarg de la seva extensa carrera, un viatge al llarg de la història del rock'n'roll que el fotògraf ha recorregut juntament amb Tina Turner, els Ramones, Lou Reed, John Lennon, Led Zeppelin, Madonna, Cher o els Rolling Stones, per anomenar alguns dels artistes immortalit­zats per la seva càmera, ull privilegia­t de l'aparició del punk a la Nova York dels anys setanta, els retrats dels quals s'han exposat al MoMA i a la National Portrait Gallery de Londres, i que ara ha passat per Eivissa per mostrar la feina dins del festival Contrast fins al 25 de maig.

“El rock and roll és sinònim de llibertat, la llibertat d'expressart­e molt alt en públic, és el que intento captar a les meves fotos, no només la moda o l'aspecte de la nit, sinó el sentiment de la nit, de llibertat”, comenta Bob Gruen tot just arribat en la seva primera visita a Eivissa. Als 79 anys, té més de sis dècades d'experiènci­a des que va publicar la primera fotografia en un diari local, feta en un incendi. Tenia 13 anys i emprenia, per tant, una carrera que el catapultar­ia quan Ike i Tina Turner es van fixar en les fotos que va fer durant un concert al barri de Queens, a l'estiu del 1970. “L'Ike i la Tina eren fantàstics, un dels grups més excitants amb què he treballat, no vaig veure mai cap problema entre ells quan hi vaig ser”, comenta.

Gruen va anar durant dos anys amb el matrimoni Turner, que li va obrir la porta a l'Olimp del rock per retratar-lo al llarg de tota la seva vida fins a l'actualitat, quan encara fa treballs per a Green Day o, més recentment, Måneskin. “El negoci ha canviat molt, la fotografia s'ha simplifica­t, hi ha molta més gent fent fotos, cadascú amb cinc webs per publicar-les, no com abans, quan només hi havia un parell de revistes que les donessin a conèixer”.

Aquesta facilitat per difondre les imatges –“tothom pot publicar des del seu dormitori o on sigui”– li fa dubtar que la fotografia encara sigui un negoci, “ara és tothom mostrant-ho tot”.

Tot era més limitat i pròxim als

A l’esquerra, Gruen amb el retrat de John Lennon. A la dreta, a dalt, Kate Moss parlant amb Iggy Pop davant la mirada desconfiad­a de la seva parella d’aleshores, Johnny Depp. A sota, Debbie Harry (Blondie) fumant en un

“Venien les samarretes al carrer, en vaig comprar un parell i en vaig donar una a John Lennon com a regal”

 ?? B b G u n ??
B b G u n

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain