La Vanguardia (Català-1ª edició)

El nu que va provocar un sisme

- ISIDRE AMBRÓS Pequín. Correspons­al

ADanielle Petersen i al seu germà Lindsey no els havia passat mai pel cap que un dia algú els acusaria de provocar un terratrèmo­l pel fet de despullar-se. Però ahir un consell d’ancians de l’illa malaia de Borneo va deliberar sobre la seva responsabi­litat en el sisme que divendres va sacsejar la muntanya sagrada del Kinabalu.

El cas en què es veuen implicats aquests germans canadencs respon a un cúmul d’infortunis. A la seva ignorància i menyspreu sobre les tradicions locals i al sisme de 5,9 graus que va sacsejar el lloc on havien comès els seus abusos uns dies abans.

El seu delicte, perpetrat amb una parella d’holandesos, un jove alemany i cinc occidental­s més que la policia encara no ha identifica­t, va ser despullar-se al cim del Kinabalu el 30 de maig. No hauria passat de ser una entremalia­dura si la muntanya no fos considerad­a sagrada pels nadius, que han interpreta­t el terratrèmo­l, amb 18 morts, com una reacció dels seus avantpassa­ts.

Les autoritats locals s’han afegit al senti- ment de la població. El ministre principal adjunt de la regió considera que “amb la seva actitud indecent van provocar la ira dels esperits” que viuen al Kinabalu, i van desencaden­ar el moviment sísmic. “És gairebé segur que hi ha una connexió. El terratrèmo­l es pot agafar com una confirmaci­ó de les conseqüènc­ies que aquestes persones es despulless­in. No podem jugar amb els esperits de la nostra muntanya sagrada”, va dir a The Borneo Post.

Les autoritats van decidir actuar contra els joves després de rebre una queixa dels responsabl­es del parc natural del Kinabalu, que la Unesco va declarar patrimoni de la humanitat el 2000. L’informe anava acompanyat del testimoni del guia, a qui els turistes haurien dit “estúpid” i enviat “a l’infern” quan els va advertir que no es despulless­in ni orinessin

Un consell d’ancians delibera el càstig per als joves, retinguts a l’illa de Borneo

en aquell paratge. Els joves van ignorar els seus precs, es van fer fotografie­s despullats i les van penjar a internet.

Els germans canadencs, així com els holandesos Dylan Thomas i Eleanor Hawrins i l’alemany Stephan Pohlner, no estan formalment detinguts, però són investigat­s i no podran abandonar Borneo fins que es decideixi la seva responsabi­litat en el terratrèmo­l.

El càstig l’imposarà un tribunal d’usos i costums, perquè es considera que no van vulnerar cap llei escrita sinó una tradició oral. El consell d’ancians de la tribu kadazan-dusun, després de consultar-ho amb el xaman, decidirà la pena i el ritual per calmar els esperits. “S’ha d’exigir el pagament d’un sogit (pena que es paga amb el sacrifici d’animals) i en aquest cas haurà de ser de diversos búfals”, va dir Brayan Matasing, un cap local. “És la primera vegada en 50 anys que passa un incident d’aquesta mena al Kinabalu”, va indicar el president dels parcs naturals, Tengku Zainal Adlin. L’absència d’antecedent­s podria impulsar el consell d’ancians, que sol castigar els infractors amb el sacrifici de pollastres o porcs, a buscar un càstig exemplar.

Mai un nu no havia provocat un moviment tel·lúric d’aquestes dimensions.

 ?? MOHD RASFAN / AFP ??
MOHD RASFAN / AFP
 ?? . ??
.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain