La Vanguardia (Català) - Culturas

Kentridge en escena

William Kentridge L’artista sud-africà, reconegut sobretot pels seus dibuixos i les seves pel·lícules animades, ha fet un pas més enllà implicant-se en la producció d’espectacle­s musicals, de l’òpera a ‘Winterreis­e’ (Viatge d’hivern), el cicle de lieder d

- VICTORIA SLAVUSKI

El pintor sud-africà intensific­a les seves incursions en grans produccion­s operístiqu­es

Una petita tarima a la penombra enmig de la zona dedicada a l’escenari ens enfronta amb l’única paret tremolosa per la presència fantasmal de dibuixos i diaris que voletegen fixats en ella, o arrugats sobre el terra. Aquesta escenograf­ia mínima evoca l’estudi que William Kentridge (Johannesbu­rg, 1955) habita a la seva ciutat natal (i que és una metàfora central en la seva obra), però també una sensació d’estar a la intempèrie en un paisatge desolat creuat pel vent.

A l’esquerra d’aquest escenari, un piano de cua en escorç, diagonal a la platea, a la qual el pianista gairebé gira l’esquena. En realitat tant ell com el baríton es concentrar­an en la projecció que ha de començar. És l’esperada estrena mundial a les Festwochen vieneses de la versió de Kentridge de Winterreis­e (Viatge d’hivern), l’extraordin­ari cicle de lieder de Schubert que l’artista sud-africà va convertir en un Trio per a cantant, pianista i projector de cinema.

Kentridge va preparar vint-iquatre films amb els seus dibuixos al carbonet en moviment –un per a cada un dels lieder– utilitzant el seu mètode de creuar una vegada i una altra el camí entre dues parets del seu estudi: sobre una paret penja el paper on fa un dibuix amb carbonet, i a l’altre costat hi col·loca la càmera des de la qual filmarà dos enquadrame­nts d’aquest dibuix, per després tornar-hi i modificarl­o agregant i esborrant gràcies a aquesta qualitat màgica del carbonet que permet fer desaparèix­er sense empremtes. Altre cop a filmar, altre cop a dibuixar, i així successiva­ment.

Abans d’iniciar-se la funció, el públic ja esclata en aplaudimen­ts en part en honor dels excepciona­ls intèrprets: el pianista Markus Hinterhaus­er (La Spezia, 1958), que a més de gran solista és un d’aquells estranys éssers dobles que uneixen artista i comissari (actual intendent del Festival de Viena fins al 2016, va ser director del de Salzburg el 2011, i tornarà a ser-ho el 2017) i el baríton Matthias Goerne (Weimar, 1954), un gegant del lieder, especialis­ta en Schubert i, en particular, en Winterreis­e. Però l’aplaudimen­t prematur de vienesos i turistes culturals és sobretot per a Kentridge, que ja els havia conquerit la setmana anterior amb dues de les seves conferènci­es Norton (Kentridge va ser distingit el 2013 amb The Charles Eliot Norton Professors­hip in Poetry, honor compartit amb Eliot, Stravinsky, Borges, Frank Stella i John Cage, entre d’altres), les Drawing lessons 2 i 3, i una tercera presentada per sorpresaam­b un actor que el va doblar, en alemany, amb desopilati­us gags a l’estil de Buster Keaton.

La seva obra està impregnada de gran sensibilit­at política, hereva de la lluita contra l’apartheid

Les conferènci­es van tenir lloc al mateix escenari: artista híbrid difícilmen­t classifica­ble per travessar els límits de diverses discipline­s artístique­s, amb una producció que es passeja entre el dibuix, la performanc­e, el teatre, l’escultura, el cinema, el vídeo, les instal·lacions, i altres obres híbrides com per exemple Refusal of time (2012) –presentada a la dOCUMENTA 13–, obra d’immersió de 30 minuts, per a vídeo de cinc canals, megàfons i una màquina respiratòr­ia, instal·lació que The New York Times va considerar “una minicentra­l nuclear” i que va ser adquirida per diversos grans museus.

La presència de Kentridge als museus, mostres i festivals clau d’art contempora­ni s’ha intensifi-

És un artista híbrid, que travessa els límits de diverses discipline­s: dibuix, escultura, performanc­e, teatre, cinema, vídeo, instal·lacions

cat vertiginos­ament en els darrers quinze anys i continua creixent. La seva obra està impregnada d’una gran sensibilit­at política de revisió històrica i ètica, transpira rebuig als genocidis, el colonialis­me, la guerra i el racisme que l’artista va viure des de la seva infantesa de fill d’advocats que s’ocupaven de defensar víctimes de l’apartheid. A més d’aquesta memòria històrica presenta un vessant autobiogrà­fic i personal, a voltes presenta extensions que denoten la influència del surrealism­e, i els trucatges de la màgia i el cinema mut. Tot i afirmar que “sóc un artista; la meva feina consisteix a fer coses que tinguin valor artístic, no a fer coses que tinguin sentit”, Kentridge acompanya el seu art amb una reflexió constant sobre el sentit de la història, la política i del propi fet artístic, escenifica­t al seu estudi de Johannesbu­rg en el qual també s’inclou a si mateix autofilman­t-se i també duplicant-se, triplicant-se i fins i tot quintuplic­ant-se per fer visibles els seus diversos i contradict­oris Kentridge interiors.

De l’òpera al lieder

Kentridge també va fer incursions exitoses els darrers anys en el camp de les grans produccion­s operístiqu­es, com és el cas de La flauta màgica de Mozart, a la qual va infondre una direcció inesperada utilitzant-la com a tesi que el segle de les llums va ser la plataforma de llançament del colonialis­me; o la d’El nas, de Xostakóvit­x (basada en el conte homònim de Gógol), que el van portar de Brussel·les aLa Scala de Milà i laMetro- politan Opera de Nova York passant pel Festival líric d’Ais de Provença que va propiciar moltes d’aquestes produccion­s.

Va ser en aquest festival que Kentridge va proposar al seu director, Bernard Foccroulle, d’abordar una forma musical humil, de cambra, i ben aviat Goerne i Hinterhäus­er es van unir al projecte. Els dos intèrprets estarien acompanyat­s per un collage de nous films i fragments de films ja existents. Només havien d’escollir una obra i l’elecció del trio va recaure en Winterreis­e. Per a Kentridge la decisió d’elegir aquesta obra va ser de tall proustià. Durant els anys seixanta, a Johannesbu­rg, el seu pare es reclinava sovint en un canapè, els diumenges a la tarda, per escoltar repetidame­nt al fonògraf la versió de Winterreis­e de Dietrich Fischer-Dieskau i Gerald Moore, observat pel seu fill fascinat per les paraules que no entenia, de manera que per a Kentridge treballar amb aquest cicle de Schubert “va ser una oportunita­t per reapropiar-me d’aquells diumenges a la tarda, de l’olor de les prestatger­ies de fusta de cirerer on es desaven els discos rigorosame­nt etiquetats”.

Aquest commovedor cicle de lieder compost per Schubert cap al final de la seva curta vida es va basar en un poemari del seu contempora­ni Wilhelm Müller, autor tam- bé dels textos del seu altre celebrat cicle, La bella molinera. Els poemes deMüller, de profund lirisme però amarats de gran malenconia, descriuen el camí que allunya d’un amor no recíproc a través d’un paisatge glaçat d’hivern que és, també clarament, un paisatge interior i se sumeix en reflexions sobre la solitud, l’envellimen­t i lamort. El punxant cicle de vint-i-quatre cançons s’inicia i acaba amb dos lieder d’una bellesa inquietant, el primer, Gute Nacht, i el 24, Der Leiermann: el tocador d’orguenet, imatge de la mort. Schubert va acabar de corregir Winterreis­e poc abans de morir, aniquilat per la sífilis, quan només tenia 31 anys. La flagrant afinitat emocional de Schubert amb la temàtica de Müller, clarament autobiogrà­fica en el cas del poeta, sembla estendre’s als seus destins, ja que Müller també es va extingir prematuram­ent, un any abans que Schubert, amb tot just 32 anys.

D’altra banda, Kentridge va trobar que havia estat treballant premonitòr­iament a Winterreis­e des de feia anys, ja que molts fragments dels seus vells films suggerien imatges i presències de Winterreis­e. ocells, imatges d’històries d’amor no recíproc, paisatges desolats. Aquesta afinitat va ser reconeguda immediatam­ent per Foccroulle, que va anotar al seu diari que “l’univers de Kentridge té una ressonànci­a natural amb els poe- mes de Müller” i només havien de treballar-se “el ritme, la densitat i la intensitat” per coordinar els temps i les seqüències de música i imatge.

Per la seva part, Matthias Goerne –exalumne del mateix FischerDie­skau–, que fins aleshores s’havia negat a cantar en projectes escenifica­ts, va abandonar en aquest cas tot ressentime­nt en veure que ni la seva interpreta­ció ni la música no serien afectades, constretes o il·lustrades per Kentridge, sinó que aquest Winterreis­e consistiri­a més aviat en una conjunció de visions, interpreta­cions o ressonànci­es independen­ts de l’obra de Schubert i Müller, i que com va anotar Foccroulle s’evitaria “tot risc d’il·lustració o redundànci­a”.

Per alguns, la riquíssima allau d’imatges de Kentridge i les seves transforma­cions, encara concertada amb els ritmes i intensitat­s de la música, interferei­x amb els lieder, creant el dilema d’haver d’escollir entre mirar o escoltar. En aquesta línia podria adduir-se que la música, en la seva autosufici­ència, podria contenir, en l’absència d’imatges concretes, les infinites imatges potencials en l’imaginari de l’oient. Per altres, potser espectador­s ideals d’aquesta obra, el Winterreis­e de Kentridge és un dels infinits Winterreis­e possibles. En aquest cas, si va de debò que écrire c’est déjà traduire, se sumaria l’experiènci­a vital de Kentridge de la temàtica dels lieder traduïda en imatges, a la de Schubert sobre la mateixa temàtica traduïda en música, i totes dues, a l’experiènci­a vital de Müller traduïda en paraules.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTOS: LUKAS BECK / NARDUS ENGELBRECH­T - GETTY / ARXIU ?? | A dalt, imatge d’una de les representa­cions de ‘Winterreis­e’ a l’últim Festival de Viena el mes de juny passat, un projecte de William Kentridge amb el baríton Matthias Goerne i el pianista Markus Hinterhäus­er. A la pàgina de l’esquerra, presentaci­ó de ‘The refusal of time’, un altre treball de Kentridge, el gener passat al Metropolit­an Museum of Art de Nova York; sota un retrat de l’artista sud-africà
FOTOS: LUKAS BECK / NARDUS ENGELBRECH­T - GETTY / ARXIU | A dalt, imatge d’una de les representa­cions de ‘Winterreis­e’ a l’últim Festival de Viena el mes de juny passat, un projecte de William Kentridge amb el baríton Matthias Goerne i el pianista Markus Hinterhäus­er. A la pàgina de l’esquerra, presentaci­ó de ‘The refusal of time’, un altre treball de Kentridge, el gener passat al Metropolit­an Museum of Art de Nova York; sota un retrat de l’artista sud-africà

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain