La Vanguardia (Català) - Culturas

Realitat sentida i viscuda

- JULIÀ GUILLAMON

La intel·ligentíssi­ma monografia que Artur Ramon (Barcelona, 1967) ha dedicat a una de les joies del Museu de Montserrat, el Sant Jeroni penitent que el pare Bonaventur­a Ubach va comprar a Roma, en les primeres dècades del segle XX, m’ha fet pensar en la croada que Ramon va engegar fa deu anys al voltant de l’escultor Manolo Hugué i la lectura que en va fer Josep Pla, que amagava la importànci­a de l’artista darrere de la història anecdòtica, que es va traduir en una exposició a la Fundació Francisco Godia. Una cosa semblant passa amb Michelange­lo Merisi, Caravaggio, recordat massa sovint per la llegenda negra d’una vida dissoluta, de bregues, punyalades i fugides. I, també massa sovint, considerat com un pintor no gaire treballado­r, de poca obra, amb un valor discret.

El crític italià Roberto Longhi, que és un dels models d’Artur Ramon, va ser responsabl­e de la resurrecci­ó de Caravaggio, en una gran exposició que va tenir lloc al Palau Reial de Milà, el 1951. Ramon ho vincula tot amb el marxisme i el neorealism­e, amb el desig d’un art que fos capaç d’expressar les passions humanes, la recerca de la veritat mitjançant les imatges cinematogr­àfiques. Ara fa un any, quan el CCCB va presentar l’exposició Pasolini, s’hi passava moltes estones; aquí es veu el resultat: un paral·lelisme esplèndid entre l’artista i el director de cinema, basat en l’observació de pintures i films, en la lectura dels comentaris de Pasolini sobre el pintor, que Ramon situa en un context del tot contempora­ni: de Longhi i Pasolini a les creacions de Bill Viola, que prenen de l’art de Caravaggio les figures sòlides, escultures tridimensi­onals.

Nada es bello sin el azar. Quince historias sobre pintura (2012) va representa­r una capitomba en l’obra d’Artur Ramon, la cristal·lització d’un estil en el qual feia molt de temps que treballava: narratiu i erudit, basat en l’observació i la vivència directa de les obres (una reproducci­ó fotogràfic­a no és un quadre!), vinculada a la seva feina d’antiquari, amb una amplitud de coneixemen­ts que van des de la sociologia de l’art (la relació entre artistes, col·leccionist­es i mecenes), a l’estudi d’estils, detalls, escenaris, llums i carnadures, amb un joc de correspond­ències i analogies molt suggeridor, i amb un guió que sempre inclou un misteri per resoldre. Seguint el model dels

Artur Ramon relaciona Caravaggio amb el marxisme, el neorealism­e i el videoart de Bill Viola

seus mestres Roberto Longhi i José Milicua, creu que la perspicàci­a és una qualitat indispensa­ble del crític. Observa el detall: unes ungles negres, les plantes dels peus d’un sant brutes d’anar per terra, un guant foradat per poder fer trampes amb les cartes. Analitza i interpreta, i arriba a conclusion­s que posen en contacte biografia, història i forma, com ara en els paràgrafs que dedica a les aurèoles discretes que Caravaggio feia servir per subratllar la santedat de les figures que apareixen en els seus quadres... només quan corria el risc que no li acceptessi­n les obres, per massa quotidiane­s i profanes. Una gran iniciativa del Museu de Montserrat, una lectura rotundamen­t civilitzad­a, sàvia i estimulant.

 ?? ANA JIMÉNEZ ?? Mercedes Abad ha escrit uns contes de to autobiogrà­fic
ANA JIMÉNEZ Mercedes Abad ha escrit uns contes de to autobiogrà­fic
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain