La Vanguardia (Català) - Culturas

Més enllà del matèric

- IMMA PRIETO

Una suma de cadenes de mutació, així és com defineix Susana Solano el seu propi treball, una suma de materials i procedimen­ts que fan referència directa a la construcci­ó i, per tant, a aquest curs constructi­u que de manera innata porta una no-neutralita­t.

La mostra que presenta a la Fundació Suñol de Barcelona reuneix unes quinze escultures de gran format, quinze escultures que ocupen les sales d’exposició arran de terra i al·ludeixen, en certa manera, a l’horitzonta­litat. D’aquí el títol que bateja la mostra, Vol rasant, que al seu torn ens dirigeix també a qüestions relatives a la matèria entesa com a epidermis.

Les peces aplegades en aquesta exposició provenen de la col·lecció de l’artista i de la Col·lecció Suñol. Segons l’escultora algunes no s’havien exposat fins ara. Un conjunt de peces elaborades entre 1988 i 2011 que ens permeten des- apuntalant l’horitzonta­litat, ens permet expandir el camp visible i dirigir la nostra mirada cap a tot el que no es veu. El seu delimitar funciona, gairebé, sota metodologi­es cinematogr­àfiques, marcant una mena de camp visual que fa referència també a tot allò que no hi és, a una espècie de fora de camp que ho conté tot. La presència de les peces equival a un substrat de realitat, a un fragment que conté el tot i que propicia poder pensar que no hi ha distàncies visibles. Les obres es fusionen amb l’entorn i amb elles mateixes, les unes amb les altres, creant una mena de reflexió contínua sobre l’espai.

Solano incideix en aquestes arquitectu­res de la naturalesa assumint que casa una de les estructure­s que la conformen es troben enllaçades entre elles. Així és com ens ofereix poder reflexiona­r sobre la totalitat des del detall, un detall que esdevé fragment, que es concep dins d’un

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain