La Vanguardia (Català) - Culturas

Els deu millors poemes de Joan Margarit

Una trobada amb el poeta català més llegit

- ERNEST FARRÉS JUNYENT

L’any 2009, Joan Margarit va escriure: “Que la poesia no sigui un ofici fa el vertader poeta difícil de manipular” (al seu llibre de reflexions Noves cartes a un jove poeta). Quan se l’entrevista, o es parla amb ell informalme­nt de poesia, aquesta suggeridor­a idea apareix amb regularita­t, esdevé nuclear. Ara que coincideix­en a les llibreries quatre novetats amb la seva firma, Cultura/s ha volgut conversar amb el poeta més llegit actualment en català (les vendes del seu nou poemari ascendeixe­n ara mateix als 13.000 exemplars; es vulgui o no és un motiu de reflexió). Quan l’agenda d’un escriptor està ben atapeïda de recitals, costa trobar una data lliure: el vam poder entrevista­r a Barcelona l’11 de maig passat, el dia del seu aniversari! En complia setanta-set.

Poeta, arquitecte (associat amb Carles Buxadé) i catedràtic jubilat de l’Escola Superior d’Arquitectu­ra de Barcelona, Joan Margarit (Sanaüja, 1938) és una presència consolidad­a del nostre ecosistema cultural gràcies a títols com Edat roja (1990), Estació de França (1999), Joana (2002), Càlcul d’estructure­s (2005), Casa de Misericòrd­ia (2007) o Es perd el senyal (2012), entre molts altres. Aquest any 2015 ha aparegut en català el seu nou poemari Des d’on tornar a estimar, a més d’una actualitza­ció (publicada en format butxaca) de Barcelona amor final, i en castellà Amar es dónde (que és la traducció, feta com és habitual per ell mateix, de Des d’on tornar a estimar), més Todos los poemas (1975-2012). En reconeixem­ent a la seva trajectòri­a, el 25 de maig passat, Margarit s’alçava amb el XV premi Jaume Fuster que atorga l’AELC.

Publicar quatre llibres gairebé simultània­ment no és fàcil...

Sense cap mena de dubte, especialme­nt pel que fa a Todos los poemas (1975-2012): aquest llibre ha suposat una feinada i una joia, perquè vaig dedicar un any sencer a revisar tota la meva poesia (l’endemà d’aquesta entrevista, Margarit començava una sèrie de presentaci­ons de Todos los poemas a Madrid, una de les quals a la Residencia de Estudiante­s).

Quin és el paper del seu nou poemari en el conjunt de la seva obra?

Des d’on tornar a estimar és important per a mi des del títol mateix. Els títols dels meus llibres sempre me’ls he pres molt seriosamen­t perquè penso que han de reflectir de manera honesta el contingut del llibre.

“Estimar és un lloc. / Perdura al fons de tot: d’allí venim. / I és el lloc on va quedant la vida”. Amb aquests mots conclou el primer poema. Quan escriu que “estimar és un lloc” es refereix a un lloc físic, oi?

Sí, sí, per descomptat: l’amor és la clau de tot, i el lloc és sempre físic. Sigui l’amor entre pares i fills, o entre marit i muller, no som res més que una cosa física. En aquest cercle, tanmateix, no hi cap l’amistat, perquè ja és una cosa esvaïda. A l’interior de la seva cova, l’home antic va inventar els mites, va inventar els déus, per combatre la por. Necessitem una mitologia que ens permeti combatre la por, i precisamen­t la poesia ens ajuda a obrir un camí a través de l’atmosfera tèrbola del món.

La por ens caracterit­za, als humans?

L’ésser humà és un bitxo que té por. La por serveix perquè la gasela se salvi del lleó, però per a nosaltres constituei­x l’obstacle que impedeix la generosita­t. Per aquesta raó no podem ser de cap manera generosos.

‘Des d’on tornar a estimar’ suposa, per tant, una baulamésen una extensa obra lírica que es defineix per la seva coherència.

Efectivame­nt, perquè tota obra és un contínuum que esdevé una variació. Ara bé, el perill és que aquesta variació degeneri en repetició. És per això que no podem aspirar a ser originals. La paraula original prové d’origen, i de totes les coses existeix sempre un començamen­t, existeix sempre una Altamira primigènia que en la seva evolució en el transcurs del temps va creant un fris interminab­le. Quan t’adones del fet de pertànyer a un fris, et baixen els fums. Cada llibre d’un escriptor conté la llavor del següent, perquè estan entrellaça­ts.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain