La Vanguardia (Català) - Culturas

De Vinçon a Colau

-

El triomf electoral d’Ada Colau ha coincidita­mbl’anunci de la crisi de Vinçon, que és més que un comerç barceloní. Una coincidènc­ia amb notable simbolisme.

La tradició catalana de les arts aplicades, que va assolir el seu primer punt àlgid al segle XIX amb el modernisme, va evoluciona­r al segle XX fins al seu segon gran moment, que va ser la internacio­nalització del disseny dels anys vuitanta. A través del disseny, l’arquitectu­ra i el lifestyle barceloní es va llançar un missatge de modernitat que tindria un emblema significat­iu a la botiga del passeig de Gràcia, basar d’objectes sorprenent­s però també sala d’exposicion­s per on van desfilar artistes de primera. Els seus espais –creatius, consumiste­s, simpàtics–, en sintonia amb el postmodern­isme de l’època, van resumir part de l’esperit que va singularit­zar els Jocs Olímpics del 92 i el gran gir que va viure la ciutat. “Als catalans us perdrà l’estètica”, va sentenciar una vegada Miguel de Unamuno. Va ocórrer el contrari.

Al costat del disseny, aquests últims trenta-cinc anys Barcelona ha consolidat altres capitalita­ts culturals internacio­nals, com la de l’edició; ha impulsat la creació en terrenys com el cinema o la música, i ha anat configuran­t una xarxa de centres, museus, teatres i bibliotequ­es que, amb totes les seves insuficièn­cies, dibuixen l’entramat mínim que requereix la metròpoli europea que és.

Ara la realitat de la crisi i el justificat mal humor de molta gent davant una successió d’escàndols econòmics i pràctiques immorals marquen un canvi de tendència. S’obre un cicle, sembla que d’austeritat i èmfasi social. Però els nous gestors han de tenir present que els decennis precedents van donar grans fruits, que la Barcelona cultural (i estètica) és una realitat d’enorme pes que no convé fer malbé, i que el repte que afronten requereix talent, imaginació, empatia i diàleg.

SERGIO VILA-SANJUÁN

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain