La Vanguardia (Català) - Culturas

Un veïnat literari

- ROBERTSALA­DRIGAS

Imaginem un lloc, a qualsevol urbs d’Occident, on hi hagués un barri clàssic habitat per una població ara com ara exclusivam­ent masculina – en el futur arribaran les dones– on els veïns més destacats tenen enlluernad­orscognoms­delahistòr­iadela literatura com Valéry, Breton, Walser, Calvino o Michaux, fins a completar una llista de deu celebritat­s que viuen les seves pròpies històries al singular veïnat que tots ells constituei­xen. Però expliquem com van anar els fets. Entre el 2002 i el 2010 l’escriptor portuguès Gonçalo M. Tavares (Luanda, 1970) va elaborar unadesenad­enouvelles­moltlibèrr­imes i vitals, sota el títol genèric d’El barrioysug­ente, enlesquals­cadapeçaim­plicavauna­menad’homenatge aalgunafig­uradel’altalitera­turaque l’autor admirava. Ara aquest grapat de seqüències inclassifi­cables –relats?, potser microrelat­s?, simples formes verbals emergides d’una imaginació sense límits?–, de valor desigual, nodrides per un hàlit poètic que oscil·la entre el surrealism­e, l’absurd a l’estil d’Artaud, la reflexió brillant o la sorprenent banalitat de la pura frase enginyosa, hanestat recollides­enunvoluma­mbeltítols­uccint d’El barrio ( Obairro).

Només obrir el llibre recomano aturar-se en la nota de l’autor i prestarate­ncióalssug­gerimentsq­ue Tavares ens fa arribar en una prova d’objectivit­at indiscutib­le. Adverteix sobre una cosa que, en efecte, convé tenir ben present: el barri “es unaespecie­deutopía”. Doncssí. Tot seguit escriu el següent: “...la idea es que el lector lea a cada uno de estos señorespor­separadoyq­ue, después de ello, haga una pausa y descanse. No aconsejo leer todo este volumen deuntirón, comounanov­ela”.

En un infreqüent exercici de lucidesa vers la seva obra, Tavares entén que els deu textos han de ser recorregut­s “con una cierta lentitud lectora, a lo largo del tiempo”. És l’única manera de mirar de gaudir-ne. Considero que com en tot bonllibred­econtes, unté el privilegi de triar la seva pròpia ruta i de seguir-la sense respectar l’ordre establertp­erl’autor. Ientreunco­nteiun altre s’ha deprendrea­lè, reflexiona­r sobre el que s’ha llegit, agafar embranzida per continuar endavant amb energies renovades. Segons el meu parer és la millor manera de transitar profitosam­ent pels complexos i enlluernad­ors relats de Txékhov, Kipling o Marcel Schwob.

Aixídoncs, uncoptriad­a la prioritat de lectura –per exemple, en el meu cas, de seguida em vaig sentir atret per la lògica del senyor Valéry i per les faules extravagan­ts del senyor Brecht– em vaig adonar que Tavaresexi­geixquecad­ascúdenosa­ltres s’inventi la seva pròpia manera de tractar amb el que ell escriu més enllà de tot convencion­alisme. Com no fer-ho així quan proposa que ens relacionem amb tipus que intenten explicar-se el garbuix de l’univers creant la seva pròpia racionalit­at fins i tot gràfica, componen rondalles sobre gats que són confosos amb ratolins, o bé entre sàtires polítiques imorals dirimeixen teories magistrals de crítica literària. De maneraquea­l costatdepa­ssatgesde baixa intensitat es produeixen instants àlgids, d’una exquisida subtilesa. Vetaquíund’ells: elperfecci­onista senyor Valéry (dormia sempre dret per no quedar-se adormit) –el meu preferit amb El señor Walser– pensa que si la veritat és única i la mentida infinita, dirimir la primera serà gairebé impossible; per tant, resol,“loquesenec­esitaesten­ertantas verdadesco­momentiras”.

Ésdifíciln­oacceptare­ljocintel·ligent i arriscat de Tavares: els seus textossemp­reevoquenl­apassiópel­s reptes de l’absoluta llibertat creadora.

 ?? MANÉ ESPINOSA ?? Tavares proposa recórrer el barri on conviuen els deu escriptors escollint-ne la ruta
MANÉ ESPINOSA Tavares proposa recórrer el barri on conviuen els deu escriptors escollint-ne la ruta

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain