La Vanguardia (Català) - Culturas

El lideratge polític femení

- M.ª ÁNGELES CABRÉ

Què tenen en comú polítiques com Montserrat Tura, Dolors Camats iMarta Roviraamba­ctivistes com Ada Colau –nova alcaldessa de Barcelona–, Carme Forcadell i Esther Vivas? Doncs que totes aspiren a canviar les coses, a construir una nova res pública.

Enels últims anys la realitat s’ha transforma­t a un ritme vertiginós: la desfeta econòmica ha causat, sens dubte, una desfeta social que al seu torn ha propiciat una lògica desfeta política. Unescenari inèdit on els representa­nts polítics s’han vist obligats a ajustar el seu discurs i han sorgit noves veus, entre elles algunes de les més significat­ives són femenines, sobretot a Catalunya.

S’imposa parlar de lideratge femení, com ja va fer Antoni Gutiérrez-Rubí en Políticas. Mujeres protagonis­tas de un poder diferencia­do. L’escriptora i periodista Patrícia Gabancho ha decidit escoltar algunes de les seves representa­nts més destacades i amb elles ha dialogat sobre la crisi actual, la desafecció política, les revoltes socials, la falsa panacea d’Europa i, no cal dir-ho, sobre un tema que li és molt car, el sobiranism­e català.

Si a la seva anterior obra Les dones del 1714 es va allunyar de l’assaig a l’ús, en El cant de les sibil·les fuig del clàssic format entrevista i recorre a la tertúlia i trena els diversos testimonis per oferir-nos una panoràmica dels interessos d’aquestes dotze possibles arquitecte­s del canvi. Keynes ja deia que si canvia el context i no canviem, el problema és nostre; no sortirem indemnes de la patacada, però sí, almenys, més savis.

Aquest llibre conté idees molt lúcides: el capitalism­e no està en crisi, la crisi és el capitalism­e (Camats); no és una època de canvis, és un canvi d’època (Rocío Martínez-Sampere); creixement i progrés són conceptes que s’han utilitzat de manera intercanvi­able (Colau)... Està tenyit d’esperança.

 ?? ÀLEX GARCIA ?? Ada Colau Patrícia Gabancho El cant de les sibil·les. Dones d’esquerra davant la crisi, la indignació i la llibertat
ÀLEX GARCIA Ada Colau Patrícia Gabancho El cant de les sibil·les. Dones d’esquerra davant la crisi, la indignació i la llibertat

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain