La Vanguardia (Català) - Culturas

Més que un grup terrorista

- XAVIER MAS DE XAXÀS

De l’Estat Islàmic (EI) en parla tothom. Ens fa por i diem que és abominable. Hem vist les atrocitats que grava en vídeo i els atemptats que comet a Europa. No entenem com és possible que l’edat mitjana arreli amb tanta força al segle XXI, i quan intentem entendre les cròniques dels diaris ens queden curtes. Confonem gihadisme amb salafisme, no entenem per què estem en el seu punt de mira ni com no es pot vèncer si és que vèncer és la solució.

Sort que dos correspons­als amb tota la pols de l’Orient Mitjà a sobre s’han aturat per poder explicar què és l’EI, com neix i com es reprodueix. Javier Martín, vinculat des de sempre a l’agència EFE–és el seu actual delegat a Tunísia–, i Patrick Cockburn, que escriu per al diari anglès The Inde- pendent després d’haver-ho fet per al Financial Times, coincideix­en que l’Estat Islàmic és molt més que un grup terrorista en mans de fanàtics, és un aixecament popular sobre la base de l’islam més ortodox, la llei de Déu aplicada tal com està escrita a l’Alcorà, sense interpreta­cions ni ajustos de cap mena, en un territori anomenat califat on tots els musulmans trobaran la seva veritable identitat.

L’Alcorà reuneix la doctrina eterna revelada per Déu a Mahoma a través de l’arcàngel Gabriel. És un llibre sagrat que l’EI utilitza per governar el califat i aplicar un genocidi sectarista. El resultat és un protoestat totalitari que controla tots els aspectes de la vida de l’individu.

El califat ocupa un ampli territori a l’Iraq i Síria. Allà no hi ha

 ?? GETTY IMAGES ?? Refugiats iraquians creuant l’Eufrates el maig passat
GETTY IMAGES Refugiats iraquians creuant l’Eufrates el maig passat

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain