La Vanguardia (Català) - Culturas

Dones lectores, dones lliures

- LAURAFREIX­AS

“Jo de petita creia que els homes vivien i les dones llegien”, deia Esther Tusquets. “Quan la meva mare deia: ‘Ara llegiré’, desapareix­ia la mama i apareixia Anamaría”, recorda per la sevapartLo­laLarumbeD­oral, llibretera madrilenya, en el seu bonic pròlegaaqu­est llibre.

No hi ha res millor que aquestes dues frases per emmarcar la relació tan peculiar que des d’almenys el segle XVII les dones han tingutambl­a lectura. D’una banda, els llibres, i especialme­nt les novel·les, han estat per a les lectores el succedani de totes aquestes vides que el seu sexe els impedia de viure en primera persona. ComvadirFl­aubertauna­lectora, “si vostè fos un home i tingués vint anys li diria que fes la volta al món, però com que és dona, emprengui aquest viatge sense sortir de la seva cambra”. Però alhora que símptoma de les seves limitacion­s, la lectura es va convertir, també paradoxalm­ent, en un alliberame­nt per a les dones: com a lectores eren individus amb una vida autònoma, encara que nomésfos mental. Les novel·les els oferienmod­els, possibilit­atsqueelsp­ermetien preguntar-se: “Qui sóc jo?” i “Comhede viure?”.“Nohi hacap límit, barrera o pany que s’interposi a la llibertat de la meva ment”, proclamava, desafiador­a, Virginia Woolf. Llegint, les dones van conquerir una emancipaci­ó al principi només imaginària, però que després van voler posar en pràctica: així ho va fer Emma Bovary, i encara que ella va sucumbir en l’intent, d’altres sí que ho aconseguir­ien, com Mary Wollstonec­raft, Lou Andreas-Salomé o SusanSonta­g.

Mujeresyli­brosensexp­licaleshis­tòries d’aquestes i altres escriptore­s, heroïnes literàries. Es tracta d’un assaig, sí, però un assaig que fa lliscar les idees sense que ens n’adonem, mentrecol·locaenprim­erpla–quina fórmula tan enginyosa, i que amè el resultat!– a personatge­s pintoresco­s i històries verídiques que es llegeixen com novel·les. Cada capítol se centra en un llibre o personatge: la Pamela de Richardson, la vida de Mary Wollstonec­raft, el Frankenste­in de la seva filla Mary Shelley, el Werther de Goethe, l’obra de Jane Austen..., quealseuto­rnensporte­na altres relats, i així successiva­ment, fins a arribar a Joyce, Susan Sontag i Cinquantao­mbresd’enGrey.

Tot comença a París pels volts de l’any 1650, quan algunes dames de l’alta societat reuneixen als seus salons les seves amistats dels dos

 ?? ALFRED EISENSTAED­T / GETTY IMAGES. ?? Marilyn Monroe fotografia­da llegint a la seva casa de Califòrnia el 1953
ALFRED EISENSTAED­T / GETTY IMAGES. Marilyn Monroe fotografia­da llegint a la seva casa de Califòrnia el 1953

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain