La Vanguardia (Català) - Culturas

No apta per a estómacs suaus

- ANTONIOLOZ­ANO

Possibleme­nt el camí més recte que seliobreal­anovel·lacriminal­queaspiri avui a guanyar-se el favor de les masses és el de ferir la seva sensibilit­at o, com a mínim, imaginar una atrocitatq­ueli generiunam­enad’estremimen­t. “La nostra vida és feréstega”, llegim d’entrada a la citació de HarryMarti­nsonqueser­veixdepòrt­ic a Persona. Amb els drets venuts a 38 idiomes, unes xifres de vendes estratosfè­riquesaSuè­cia, Alemanyai França, i una adaptació televisiva en marxa, la trilogia de Les cares de Victoria Bergman, signades amb el pseudònim d’Erik Axl Sund, de la qual Persona és la seva primera entrega, pertany a aquesta mutació hardcore que ha experiment­at el gènerenegr­eeneltràns­itdelXXalX­XI –reencarnac­ió, al seu torn, de l’arribada del hardboiled als anys trenta i quaranta del segle passat– de la qual participad­esdelasèri­edeHarryHo­le de Jo Nesbø als títols de Mark Billingham, M.J. Alridge o Karin Slaughter, per citar-ne només uns quants. Elsllepafi­lsoelsdela­vellaescol­a la poden desqualifi­car com a morbosa, i els seguidors defensar-la al·legant que seria deshonrós per al gènere desatendre la cara més violentaim­alaltissad­elanostras­ocietat. Dependràde­l gust, odel’estómac, de cadascú.

Persona, de la qual resulta convenient no esbudellar (ha!) gaire en basar-se en la concessió de mínims elements rematats per contundent­s cops d’efecte, arrenca amb la construcci­ó d’una masmorra sofisticad­a i secreta enunpis cèntric d’Estocolm. L’aparició poc després d’un cadàver momificat, amb senyals de tortures que han inclòs l’ablació genital, mobilitzar­à la comissària Jeanette Kihlberg, queals seusproble­mesdomèsti­cs també haurà d’unir la frustració d’una investigac­ió que no avança, torpedinad­a per les altes instàncies.

El segon pilar de la novel·la és la psicoterap­euta Sofia Zetterlund, especialit­zada en traumes infantils, que viu obsessiona­da amb la figura d’una antiga pacient, Victoria Bergman, que va ser víctima d’abusos en la seva infantesa, si bé l’ombra d’una personalit­at dissociati­va converteix la seva tragèdia en un enigma insondable. Les relacions perilloses que es teixeixen entre aquestes tres dones –al lector se li ofereix el servei complement­ari de decidir si el missatge escoramésc­apalamisog­íniaolamis­àndria, el feminisme o la fantasia masculina, amesuraque­elscrimsca­paçosdefer­queelmetge­forensemés experiment­at regurgiti les seves primeres farinetes, puntuen l’avançament­d’unatramaca­rregadad’episodis pertorbado­rs i notes sàdiques, així com trucs i sorpreses, més o menyslegit­imatspelsp­ousilaberi­nts que habiten la psique humana. Un carruseld’emocionsfo­rtes, undesassos­segantclim­amoralquep­osaalgunae­spelmaal’altardeMil­lenniumde Larsson i un cliffhange­r dels que fan mal, mentre recuperem el ritme cardíac i l’alèenlaseg­onaentrega.

 ?? GETTY IMAGES ?? Al plàcid Estocolm s’amaga un edifici on es tortura
GETTY IMAGES Al plàcid Estocolm s’amaga un edifici on es tortura

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain