La Vanguardia (Català) - Culturas

‘Persian love’

- RAMON SÚRIO

El títol de Persian love fa referència a Holger Czukay, descobrido­r en el pop de les meravelles vocals perses, i al nou disc de l’iranià Alireza Ghorbani, una joia de la cançó d’amor persa que, tal com el seu títol indica, és apassionad­ament romàntica. Per això recorre a uns increïbles melismes vocals, refilets amb la profundita­t del jondo flamenc, que l’han convertit en el cantant tradiciona­l més cèlebre i apreciat de l’Iran, seguint als seus 43 anys l’empremta de grans mestres com ara Mohammad-Reza Shajarian, en un viatge iniciàtic al jardí de roses del Gulistan, lloc d’inspiració dels grans poetes Hafez, Rumi i Khayyam.

Per això ha de semblar que sorgeix d’una refinada fantasia medieval, cosa fàcil perquè en la música clàssica persa el cant ostenta unlloc de privilegi; és el cor i l’àni- ma i ha romàs inalterabl­e durant segles. És un lament que sona antic i alhora molt emocionant, amb una dolença dramàtica que commou i amb un virtuosism­e que converteix la capacitat d’improvisac­ió, l’ornament i la invenció, en el centre d’una música que passa dels moments de calma espiritual als arravatame­nts rítmics.

Aquest també és un treball en equip, en el qual destaca la presència de Samam Samimi, compositor de la música i tocador de kamanché, el violí persa, liderant un grup que amb el llaüt tar i les percussion­s caracterís­tiques, com l’icònic tambor tombak, reprodueix­en l’essència modal d’una música que es regeix pels principis del radif, uns cicles melòdics que funcionen per si mateixos, de manera instrument­al, i com a suport a un cant místic, profund i atemporal.

 ??  ?? Alireza Ghorbani Éperdument... chants d’amour persans
Alireza Ghorbani Éperdument... chants d’amour persans

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain