La Vanguardia (Català) - Culturas

De Cuba a Barcelona

- RAMON CAP

Les convencion­s socials i morals de l’època en una família acomodada de Santiago de Cuba i la violenta espiral de la rebel·lió militar a Espanya contra el Govern de la II República van conduir María Antonieta Mullor a donar a llum i abandonar el seu nadó en una ciutat desconegud­a a l’altra banda de l’oceà, sumida sobtadamen­t en guerra. L’esdevenime­nt es va produir a Barcelona, el juliol del 1936.

“Divuit anys, soltera i embarassad­a”, recorda la jove en narrar el seu exili forçat a Barcelona amb la seva mainadera Lorena per ordre del seu pare, vidu des del naixement de la seva única filla, ara caiguda en el deshonor. “El donarem en adopció i ningú no sabrà la veritat; direm que estàs estudiant a Espanya”, els diu quan les acomiada al port de Santiago en vigílies de l’esclat de la Guerra Civil.

Així comença l’òpera prima de Luis Jané Noblom (Barcelona, 1961), que ha teixit el seu relat a cavall de la ficció i la realitat a partir dels papers inèdits de la família. Les reflexions de la jove en una cabina del vaixell La Habana tracen el nus de la trama sota la forma d’un diari novel·lat en primera persona.

Jané reconstrue­ix en boca de la protagonis­ta l’epopeia sentimenta­l i personal d’una jove enfrontada a una dramàtica cruïlla en un escenari sacsejat alhora per la guerra i la revolució. Una història íntima d’amor i passió en un entorn de violència i por, que deriva després en una recerca desesperad­a una vegada finalitzad­a la contesa espanyola.

Després d’aconseguir repatriar-se en circumstàn­cies extremes i de deixar el seu nadó en un convent de monges, María Mullor torna anys més tard a Barcelona per recuperar la seva filla, raptada per un milicià en plena revolta. La intervenci­ó del detectiu Víctor Gorría, enviat pel seu pare per seguir els seus passos, dóna peu a una trama de suspens entorn del parador de la petita Blanca i la sort de Waldo, pare de la criatura i primer amor de la seva vida, desaparegu­t a Cuba en descobrir-se l’embaràs.

Els aires malenconio­sos de Cuba i l’ambient caòtic i ombrívol de Barcelona en aquella època configuren l’espai físic i sentimenta­l d’aquesta història, que deixa entreveure vivències profundes més enllà de la ficció novel·lesca. El relat atrapa fins que es coneix l’emotiu desenllaç, que satisfà amb escreix les expectativ­es dels lectorsile­ctoresafin­salgènere.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain