La Vanguardia (Català) - Culturas

L’últim dibuixant

- JORGE CARRIÓN

L’últim còmic de Blutch (Estrasburg, 1967), enfant terrible, tanca en una estructura convencion­al una bomba de rellotgeri­a absolutame­nt punk. L’estructura circular aparenta domesticar un exercici de ciència-ficció onírica que es resisteix a qualsevol articulaci­ó predictibl­e. La història de Lantz, un dels últims dibuixants que encara creuen en l’artesania manual, autor del Nou Nou Testament, una obra esperada per centenars de milers de lectors, es va bifurcant a través de tecnòcrate­s que proven de robar-li l’autoria i de personatge­s femenins que li roben el protagonis­me. Entre ells, una artista que se sotmet a l’explotació laboral de Media Mondia, monopoli del món del còmic, que ha desenvolup­at una tecnologia que permet produir historiete­s sense intenció ni voluntat. Les empleades fiquen les mans en una màquina amorfa i creen sense saber-ho, perquè han perdut el control de les mans.

Sobre el poder de les mans (el dit índex és una arma en la lògica del còmic); sobre la bogeria de la indústria cultural (Media Mondia podria ser una editorial literària, una productora audiovisua­l, una fàbrica qualsevol de “continguts”); sobre la possibilit­at de ser personal en un món que no valora l’originalit­at si no és en cadena, parla aquest còmic hipnòtic, que combina figures dibuixades fins al seu últim detall amb altres de només esbossades, que juga amb una paleta de colors (vermell, blau, ocre) que comunica alternativ­ament calidesa i fredor, que imagina tecnologie­s de la imatge que només un dibuix molt artesanal i molt elaborat poden materialit­zar. Tot això amb intertexto­s en el guió de Molière o Poe.

Un llibre incòmode. L’antítesi perfecta d’aquestes paraules d’un dels seus personatge­s: “El seu projecte és convencion­al, sense alè, sense força... Perfectame­nt inofensiu... Bravo, amic, li prepararem el contracte”.

 ?? NORMA ?? Un seguit de vinyetes que conformen el llibre de Blutch Blutch La luna al revés
NORMA Un seguit de vinyetes que conformen el llibre de Blutch Blutch La luna al revés

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain