La Vanguardia (Català) - Culturas

DeLillo torna

- ROBERT SALADRIGAS

En efecte, Don DeLillo (Nova York, 1936) torna amb una nova novel·la –més aviat una nova ficció pertorbado­ra– al cap de cinc anys d’aparèixer Punt Omega, on hi havia l’escena memorable d’un home en una galeria d’art aclaparat pel documental 24 Hour Psycho de Douglas Gordon. Dit això a tall d’inici, m’agradaria precisar algunes coses sobre Don DeLillo. Al meu entendre és l’únic narrador nord-americà que en vigílies del segle XXI assoleix el cim de la seva carrera amb una gran novel·la del seu temps, una mena de novel·la-dida, titulada Submón, que conté la destil·lació de tot el que havia escrit fins llavors, un grapat d’obres totes elles consistent­s, i la llavor del que produiria fins a hores d’ara, inclosos alguns títols com Cosmòpolis i L’home del salt que fan de DeLillo un dels pocs narradors postmodern­istes que interprete­n el món d’avui segons les seves pròpies normes i han transforma­tl’artdelanov­el·laenuna cosa conceptual que aspira a la globalitat. Em fa la impressió que DeLillo és un dels comptats narradors que, en aquests moments, amb novel·les com la recent Cero K es mou decididame­nt cap endavant. Cap a on, però? Cap endavant on vulgui que el porti. Les certeses no existeixen. És Cero K una novel·la futurista? En tot cas, on se situa el futur?

Ruido de fondo girava a l’entorn de la por que inspira la mort a l’home contempora­ni. A Cero K una corpod’anys ració anomenada Convergènc­ia, fundada per rics molt rics en un indret remot i desert del Kirguizist­an, aconseguei­x per mitjans científics i tecnològic­s avançats, la criogènia i la nanotecnol­ogia, poder triar l’instant de morir amb l’esperança-promesa de despertar a “una nova percepció del món”. Un dels inversors és el bilionari Ross Lockhard (identitat falsa), pare de Jeff, fruit del seu primer matrimoni amb el qual fa una pila que no s’han vist i es mostra radicalmen­t escèptic davant la finalitat de les instal·lacions, i la segona dona, Artis, que, tot i ser més jove, és una de les primeres a sotmetre’s als prodigis de la cambra criogènica.

Com passa en totes les novel·les de DeLillo, és difícil contar-la com si fos una història realista, i d’altra banda s’estructura narrativam­ent com un sistema de blocs contraposa­ts –pare i fill, passat i futur, fe i incredulit­at, amor i recels– pels interstici­s del qual circula la poètica, la metafísica i les descripcio­ns entre realistes i visionàrie­s –tan pròpies de DeLillo com formidable­s– del món inhabitabl­e per l’avarícia i la violència que causen estralls i amenacen amb l’apocalipsi final personific­ada per Stak, el fill ucraïnès d’Emma, l’amor més recent de Jeff, convertit en nen-soldat “en un país d’una sola persona”. Jeff admet la seva “triste e incriminat­oria incapacida­d para contarle (a Emma) quién era yo, para narrar la historia de Madeline (su madre) y de Ross, o la de Ross y Artis, así como el futuro petrificad­o de mi padre y mi madrastra en su suspensión criogènica”.

Crec que ben bé hi ha un parell de coses clares en aquesta novel·la circular que comença i acaba amb la frase llampant i alhora fosca de Ross al seu fill Jeff, segons la qual “todo el mundo se quiere apropiar del fin del

És un dels comptats narradors que avui es mouen decididame­nt cap endavant. Cap a on? No hi ha certesa

mundo”. On som en el temps? Si l’avenir el tenim inserit en el present, Jeff es pregunta: què és el meu món i qui sóc jo en el seu si? Per trobar la resposta i que l’artista aconseguei­xi fer-la extensiva als seus contempora­nis, s’imposa la creació d’un nou codi (grunyits prelingüís­tics, crits o silencis) més expressiu i adequat que les velles i gastades paraules per donar nom a tot allò nou que cal anomenar. Això ho diu DeLillo al llibre que és pura delícia textual? Potser sí. O no.

 ?? TIMOTHY HIATT ?? DeLillo, el 2013, al lliurament dels premis Carl Sandburg Don DeLillo Cero K
TIMOTHY HIATT DeLillo, el 2013, al lliurament dels premis Carl Sandburg Don DeLillo Cero K

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain