La Vanguardia (Català) - Culturas

L’apagada, metàfora de Veneçuela

- JUAN ÁNGEL JURISTO

Rodrigo Blanco Calderón (Caracas, 1981), professor de Teoria Literària a la Universita­t Central de Veneçuela, és una de les joves promeses de la literatura llatinoame­ricana més recent. Autor de dos llibres de relats, Una larga fila de hombres i Los invencible­s, la seva literatura es distingeix perquè fa servir el llenguatge, i les seves deficiènci­es, per establir un correlat sobre la condició de les ciutats, en especial les del seu continent, sobretot Caracas, encara que, tendent a l’abstracte, no sol especifica­r-ho. Escriptor urbà per excel·lència i vocació, Rodrigo Blanco ha publicat la seva primera novel·la, The Night, que és un homenatge intens a les seves obsessions literàries igual com a una ciutat, Caracas, que actua com a necessària correspond­ència social a aquestes obsessions.

The Night és la novel·la que dóna a conèixer a Espanya un dels grans noms de la literatura veneçolana actual, una literatura que ara sol donar el millor de si mateixa fora de les seves fronteres, que no és el cas de Blanco ni d’Antonio López Ortega, aquest últim un dels grans de la literatura veneçolana.

On n’hi ha hagut sempre en queda. The Night es constituei­x com a novel·la si atenem la condició que és així per acumulació d’històries, de relats. És més, com ha confessat l’autor en alguna entrevista, The Night va començar sent un esbor- rany de conte. En realitat, el llibre està estructura­t com una espècie de lliçó de metalitera­tura: la novel·la comença quan el govern chavista, el 2010, per respondre a la crisi energètica, ordena aquelles famoses apagades que van sumir la capital en un augment espectacul­ar dels homicidis en una ciutat ja per si mateixa famosa per l’índex de delinqüènc­ia.

El psiquiatre Miguel Ardiles conversa amb el seu amic, l’escriptor Matias Rye, en aquella primera nit d’apagada, sobre els crims en què està sumida la ciutat, eix sobre els qual girarà la nova novel·la que està escrivint Rye, i que tindrà per títol, The Night, que inaugurarà un nou gènere anomenat novel·la policíaca gòtica. La novel·la no es durà mai a terme del tot i, a la fi, tot es resoldrà en la relació de Rye amb Pedro Álamo, escriptor obsessiona­t amb els artificis literaris, anagrames, palíndroms i coses així. The Night, una aconseguid­a metàfora de la foscor de la Veneçuela d’avui a través de la metàfora literària.

 ?? GETTY ?? Imatge de la ciutat de Caracas
GETTY Imatge de la ciutat de Caracas

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain