La Vanguardia (Català) - Culturas

El Pla Marshall xinès

- MIQUEL PORTA PERALES

A finals del 2013, Xi Jinping, president de la República Popular de la Xina, va apel·lar a la història: “Fa més de dos mil·lennis, les persones diligents i valentes d’Euràsia van explorar i van obrir vies d’intercanvi­s comercials i culturals que unien les principals civilitzac­ions d’Àsia, Europa i l’Àfrica, col·lectivamen­t anomenada la ruta de la seda per generacion­s posteriors”. Objectiu: difondre la iniciativa One belt, one road (una franja, una ruta), coneguda amb l’acrònim Obor. En síntesi: la nova ruta de la seda que impulsa el Govern xinès. Vanguardia Dossier ens ofereix els detalls.

La nova ruta inclou uns territoris –de la Xina a Europa a través del Sud-est Asiàtic, Àsia Central i l’Orient Mitjà– que generen el 55 per cent del PIB mundial i inclouen el 70 per cent de la població mundial i el 75 per cent de els reserves energètiqu­es conegudes. Una inversió inicial d’1,4 bilions de dòlars. I això, com assenyala l’economista Nicola Casarini, per fer realitat els “cinc factors de connectivi­tat” de Xi Jinping: comunicaci­ó política, connectivi­tat viària, fluïdesa, circulació monetària i entesa entre pobles. Una mena de Pla Marshall per desenvolup­ar l’economia dels països veïns que tindrà repercussi­ons mundials? Problema: quina reacció de Rússia i l’Índia davant el desafiamen­t xinès (Emmanuel Lincot). L’Àsia Central es convertirà en el camp de batalla de les grans potències?, pregunta Simon Shen. Per la seva banda, Barthélémy Courmont assenyala les suspicàcie­s de la ruta de la seda marítima d’una Xina que augmenta el seu potencial militar naval. Perill: el terrorisme de la zona pot danyar el projecte de la nova ruta de la seda (Mathieu Duchâtel). Mentrestan­t, els Estats Units mesuren les conseqüènc­ies d’una iniciativa que podria ampliar la influència de la Xina sobre els països veïns (David A. Parker i Daniel G. Sofio).

El que sí que és cert és que l’“auge pacífic” xinès posa en dubte la posició econòmica de Rússia a l’Àsia Central (Aleksandr Gabúiev). Un auge –expansió– que es projecta a l’Orient Mitjà via inversions i comerç (I-wei Jennifer Chang), a Europa via tractats bilaterals de protecció empresaria­l mútua (Philippe Le Corre), a Àfrica i l’Amèrica Llatina-Carib via infraestru­ctures i “zones de projecció” (Yun Sun i Xu Shicheng). Espanya? Assenyala Xulio Ríos que ha de potenciar estratègia i diplomàcia per no quedar-se al marge de la ruta internacio­nal d’intercanvi que impulsa la Xina.

Entre expectativ­es i recels –el somni xinès fet realitat en detriment de les altres potències?, la projecció de la Xina més enllà de les seves fronteres?, una nova hegemonia internacio­nal?– la nova ruta de la seda inicia el seu camí per l’ampli món.

 ?? TONI BORRELL ?? Una de les il·lustracion­s de ‘Vanguardia Dossier’
TONI BORRELL Una de les il·lustracion­s de ‘Vanguardia Dossier’

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain