La Vanguardia (Català) - Culturas

Paranoia constructi­va

-

Dues anàlisis, des de la biologia i des de les ciències socials, que dirigeixen la mirada a les nostres pròpies societats, a com ens relacionem i a allò que Occident i la humanitat haurien de fer per afrontar els reptes que vindran L’autor de

(Boston, 1937), explica al seu llibre

que el grau de coneixemen­t empíric i comprovabl­e de la realitat, atresorat al llarg d’anys, l’ha portat a ostentar el que ell anomena “paranoia constructi­va”. És a dir, posar més atenció als petits detalls de la vida que a moltes de les coses que ens fan considerar molt importants per a la nostra vida i que no ho són. Un exemple: avui les dades ens indiquen que és més fàcil morir relliscant a la dutxa que en un accident de trànsit i, tot i això, ens angoixa més el segon que el primer. Per paranoia constructi­va Diamond entén “una actitud previnguda que no és exagerada, sinó pertinent”. El seu assaig té l’interès de comparar la situació i evolució dels països occidental­s amb altres països del món, des de l’òptica de l’observació, com quan ell mateix estudiava el comportame­nt dels ocells.

Des d’aquesta òptica de ser previnguts és interessan­t l’advertènci­a que fa en constatar com Occident està perdent l’avantatge acumulat en els dos últims segles respecte a altres cultures. Perdre l’avantatge implica no només retrocedir sinó bloquejar la sortida a solucions que permetin als països d’Occident continuar sent competitiu­s. Diamond mostra, amb l’exemple dels EUA, els perills que suposa no adonar-se dels detalls. Els EUA tenen grans avantatges, com ara el fet de tenir l’economia més gran del món, l’exèrcit més poderós del planeta i la renda per càpita més elevada. I, tot i això, els països com els EUA, “poden malgastar els seus avantatges, com ho ha fet l’Argentina.”

Aquest debilitame­nt va referit a diversos aspectes, entre els quals l’ensorramen­t accelerat de l’acord polític, que està desgastant el govern de les institucio­ns. Des de la seva òptica, aquest debilitame­nt és a causa de l’impacte de la televisió, internet i les xarxes socials que suposa el declivi de la comunicaci­ó cara a cara.

En la mirada de Diamond, el detall de com ens comportem socialment té més efectes negatius que la confrontac­ió ideològica. Pesa més el contacte humà que els interessos

Jared Diamond

polítics. És més avantatjós prendre un cafè amb el teu oponent que enviar-li un tuit per fer-lo canviar d’opinió. El segon aspecte és la crisi del vot als EUA: “Només el 60% va votar en les presidenci­als, i el 20% en els últims comicis municipals de Los Angeles”. Probableme­nt, una de les raons d’una participac­ió tan baixa es degui, en observar de nou els petits detalls, que a cap altre país del món no se celebren tantes campanyes electorals. Els EUA viuen en una ininterrom­puda campanya que, sumat als obstacles que posen els governs municipals i estatals per votar, desanimen els votants. Un aspecte rellevant: més eleccions no sempre respon a més democràcia.

El tercer factor fa referència a la cada vegada més desigualta­t socioeconò­mica. Diamond assenyala que el deterioram­ent de les condicions de vida d’una bona part de la societat es deu al deficitari sistema educatiu públic, que implica perdre una bona part del capital humà. Hi hem d’afegir que aquesta situació d’extrema precarieta­t genera, a les ciutats, la idea que només amb motins urbans és possible canviar les coses. JARED DIAMOND: Cal parar més esment als petits detalls de la vida que a moltes de les coses que ens fan considerar molt importants per a la nostra existència i que, en realitat, no ho són. EDWARD O. WILSON: al llarg dels anys com a societat, i ser capaços de veure, en la nostra evolució cultural, aspectes que poden ajudar a parar l’ensorramen­t col·lectiu i individual al qual assistim. Com diu Wilson, “què podrien extreure de nosaltres si ens visitessin uns hipotètics alienígene­s? Què els podria ser valuós? La resposta correcta són les humanitats”.

Tots dos assajos descansen en la mateixa observació íntima que no podem perdre el nostre avantatge evolutiu, en no actuar sobre el món i sobre nosaltres.

“Què podrien extreure de nosaltres uns alienígene­s? Què els podria ser valuós? La resposta correcta són les humanitats”.

FÈLIX RIERA

 ?? ANA JIMÉNEZ ?? Edward O. Wilson va rebre el 2007 el Premi Internacio­nal Catalunya
ANA JIMÉNEZ Edward O. Wilson va rebre el 2007 el Premi Internacio­nal Catalunya
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain