La Vanguardia (Català) - Culturas

l’entrevista, gènere teatral

- A.LL.

Hi ha una constant en moltes de les últimes obres de Pep Tosar. I és introduir en la trama un periodista, o algú que documenti el que està passant. A Qui bones obres farà trobem un reporter, a qui ja ningú no fa cas, però que s’entesta a registrar el tancament d’aquest teatre. També a Ivanov un personatge entrevista la resta, encara que no es moguin de la pura ficció. I la mateixa estratègia fa servir a Con la claridad aumenta el frío, a partir de Els meus premis ,el llibre pòstum de Thomas Bernhard. “L’entrevista proporcion­a una mena d’intimitat que el personatge en societat no ofereix. Obre una finestra molt particular que la dramatúrgi­a convencion­al no pot aportar”, diu Tosar.

“Fa força anys que m’interessa especialme­nt la narrativa documental. La primera vegada que ho vaig fer va ser amb Damià Huguet, l’any 2004, amb Esquena de ganivet ,i després l’he anat repetint amb tots els espectacle­s biogràfics. També amb Lorca, ara”, explica.

A Qui bones obres farà, el periodista “està molt sintonitza­t” amb el que li passa a la companyia. “El seu món profession­al també està en decadència. Han enviat una convocatòr­ia de premsa i ell és l’únic que s’ha interessat”. Sap que és molt probable que no passin el reportatge a la televisió on treballa. “Tots coneixem algun periodista en aquesta situació... Grans profession­als que ara són menyspreat­s perquè no coincideix­en amb la manera actual d’entendre la informació. No l’acomiaden, simplement perquè els surt més barat esperar que es jubili”, afirma el director.

Tot i això, el cronista insisteix. I ho grava tot. Algú, en algun moment, posarà en relleu el que allà està a punt de desaparèix­er. Encara hi ha escletxes per a l’esperança.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain