La Vanguardia (Català) - Culturas

Poder kraut

- RAMON SÚRIO

Tangerine Dream va inventar el terme kosmische musik amb l’ús de sintetitza­dors i seqüenciad­ors. Un membre fonamental va ser el teclista Peter Baumann (a la foto) que ara torna en solitari, després de la frustrada reunió amb Edgar Froese a causa de la seva mort inesperada. A més de rememorar Phaedra y Rubycon, s’endinsa en altres coordenade­s, tal com indica el ritme motorik de Searching in vain o la percussió marcial de Valley of the Gods. Per la seva banda, Crossing the abyss té un aire oriental i a Dust to dust el cant gregorià li dóna atmosfera contemplat­iva demostrant que la seva intenció és anar més enllà de complaure els fans de Tangerine Dream.

Segons afirma Jürgen Engler, el líder del grup Die Krupps, quan van gravar Stahlwerks­infonie (1981), fonament del rock industrial, desconeixi­en l’obra dels pioners del krautrock. Amb el temps es va fer amic de Mani Neumeier (Guru Guru) i Jean-Hervé Peron i Zappi Diermaier (Faust), als quals ha convidat, al costat de Kurt Dahlke (Pyrolator), un col·lega dels seus dies punks, per realitzar una nova versió de tan mítica simfonia. I l’abrasiu resultat no desmereix en absolut l’original.

La nova generació de músics alemanys està representa­da per Thomas Klein, bateria del grup Kreidler, que també desenvolup­a el seu projecte Sølyst. El tercer àlbum, The steam age, té com a base un piano abandonat, del qual ha utilitzat el seu cos de fusta i les cordes metàl·liques per samplejar sons que després processa a l’estudi i modela en funció del particular groove de les seves percussion­s, fins a aconseguir un so que és alhora ballable i experiment­al.

 ?? CESAR RUBIO ??
CESAR RUBIO
 ??  ?? Peter Baumann Machines of desire Die Krupps Stahlwerkr­equiem Sølyst The steam age BUREAU B / GRAN SOL Electrònic­a / rock / sampledèli­a
Peter Baumann Machines of desire Die Krupps Stahlwerkr­equiem Sølyst The steam age BUREAU B / GRAN SOL Electrònic­a / rock / sampledèli­a

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain