La Vanguardia (Català) - Culturas

Campió del noucentism­e

Gran escultor noucentist­a, una selecció dels seus guixos es pot veure a Barcelona per després viatjar a Olot

- ROSSEND CASANOVA

Els guixos del taller de Clarà il·lustren un art de l’ideal

Josep Clarà (1878-1958) és un dels grans de l’escultura catalana d’entreguerr­es. Nascut a Olot, on es formà sota la influència de Josep Berga i Joaquim Vayreda, pintors paisatgist­es d’aquella mena d’Escola de Barbizon garrotxina, va completar els estudis a Tolosa de Llenguadoc, on descobrí la seva vocació per l’escultura. Quan als vint-i-dos anys s’instal·là a París, quedà fascinat per l’obra d’Auguste Rodin i d’Aristides Maillol, als quals conegué i foren determinan­ts per a la seva carrera. Era el 1900 i hi residí fins a la dècada de 1930, la seva etapa més prolífica, quan madurà el llenguatge passant del modernisme al mediterran­isme classicist­a. Amic de literats com Paul Valéry o d’escultors com Jean Bourdelle, adoptà i importà a l’àmbit català els pressupòsi­ts estètics i els valors del Nou Classicism­e francès.

Clarà –com també Enric Casanovas– fou el gran escultor noucentist­a, reivindica­dor de la tradició clàssica i la voluntat de ser modern, sempre des de la contenció i l’equilibri. Artista reconegut, participà als principals esdevenime­nts internacio­nals d’Europa i Amèrica, i el cèlebre crític britànic Kineton Parkes el definí com “el millor escultor espanyol” i “el creador de la bellesa eterna”.

Encàrrecs i polèmiques

A Barcelona, amb el suport d’Eugeni d’Ors, exposà a les Galeries Laietanes i a la Sala Parés, i gràcies a la seva bona reputació va rebre l’encàrrec de fer escultures per a la plaça Catalunya i pels espais de l’Exposició de 1929. Clarà, ja instal·lat a la ciutat, patí també la Guerra Civil, que li destrossà part del taller. Acabat el conflicte, realitzà diversos encàrrecs per a les noves autoritats, com el Monument als caiguts (1950) situat a la Diagonal i que tant trist final va patir. Als anys 40 construí el seu nou taller al carrer Calatrava, obert el 1969 com a Museu Clarà i tancat el 1995 amb polèmica. Aleshores part de la seva col·lecció es traslladà al MNAC i unes setcentes peces (entre guixos, terracotes i dibuixos) al Museu Comarcal de la Garrotxa d’Olot.

Enguany es compleixen vint anys d’aquell trasllat i una selecció de guixos ha tornat a Barcelona. El Museu Europeu d’Art Modern els exposa amb el títol Al taller de Josep Clarà, presentant més de vuitanta peces de guix, les més rellevants del seu univers figuratiu modernista, noucentist­a i classicist­a.

La mostra posa en evidència com associem l’obra dels escultors a la peça acabada, però que això no és més que el resultat final, l’últim graó de tot un procés que pot durar mesos i que comença amb la idea dibuixada, segueix amb el modelat en fang i conclou amb els emmotllats en guix abans del seu traspàs a un material durador, com el bronze o el marbre.

Procés creatiu

A l’exposició les peces recorden com estaven disposades al seu taller. Algunes són de gran volum i alçada, com Èxtasi (1903) o Jesús (1904), mentre d’altres són de petit format, com la medalla Universita­t de Barcelona (1937). També hi ha obres emblemàtiq­ues com La Deessa (1928), que es pot veure en marbre a la plaça Catalunya de Barcelona, el Monument al treball (1915) fet en bronze a la plaça del doctor Robert de Sabadell, o la Maternitat (1948) també en bronze a la plaça Clarà d’Olot.

Tots aquests guixos descobreix­en el seu procés creatiu i la seva trajectòri­a artística. Perquè cada un és el punt de partida, el primer gest de l’escultor, el més autèntic, on hi imagina, contrasta i ajusta el seu treball. Són interessan­tíssimes

El seu nou taller de Barcelona, dels anys 40, es va convertir el 1969 en Museu Clarà i va ser tancat el 1995

les unions entre les parts emmotllade­s que deixen a la vista unes juntes cicatritza­des, les ditades i els grums dels primers esbossos, els polits de les peces més acabades o els punts marcats sobre el guix que li servien per transporta­r-los al marbre i aconseguir així la rèplica augmentada.

L’exposició, en coproducci­ó amb el Museu de la Garrotxa d’Olot, està comissaria­da per Cristina Rodríguez i Irene Gras, i representa una molt bona oportunita­t per comprendre el treball previ a l’obra acabada d’aquest gran escultor de formes ideals i modernes.

Al taller de Josep Clarà. Els guixos d’un escultor irrepetibl­e MUSEU EUROPEU D’ART MODERN, BARCELONA. WWW.MEAM.ES. FINS AL 12 DE JUNY. MUSEU DE LA GARROTXA, OLOT. WWW.OLOTCULTUR­A.CAT. DEL SETEMBRE AL GENER DEL 2018

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain