La Vanguardia (Català) - Culturas

RCR i el far horitzonta­l

-

El diccionari de l’IEC defineix “far” en primera accepció com “torre amb una llanterna al cim edificada en indrets ostensible­s de les costes, o en un escull, perquè serveixi de referència als navegants tant de nit com de dia”. El 1989, a la seva sala d’exposicion­s madrilenya, el Ministeri d’Obres Públiques i Urbanisme va exposar els projectes per a la construcci­ó de 59 nous fars al litoral espanyol, un dels quals presentava la inusualíss­ima caracterís­tica de tractar-se... d’una construcci­ó horitzonta­l. És a dir, en comptes d’una “torre a la costa”, es tractava d’una espècie de braç afilat que s’endinsava al mar; s’edificaria a Punta Aldea (Gran Canària). No hi havia res semblant a Espanya, ni es tenia constància que existissin precedents entre els lighthouse­s del món. El projecte, que havia quedat vencedor d’un concurs d’idees, el firmaven quatre arquitecte­s d’Olot acabats de llicenciar: Ramon Vilalta, Carme Pigem, Rafael Aranda i Maria Tàpies. Els tres primers encara treballen junts i, sota el nom d’estudi RCR, acaben de rebre el premi Pritzker, el Nobel dels arquitecte­s.

Es van oferir llavors a passar per La Vanguardia a explicar el seu disseny i els vaig atendre jo una tarda de juny. La insòlita disposició –em va explicar Vilalta– es devia a les caracterís­tiques del terreny: la punta de Los Bajones, “un mur natural que talla el mar, una faixa de terra entre dos blaus. Es tractava de no trencar aquell equilibri del penya-segat”. La construcci­ó es convertiri­a així “en una prolongaci­ó de la cresta de la costa”.

El projecte no es va dur mai a terme però la seva repercussi­ó va impulsar una carrera internacio­nal. Si, com ha dit Ferran Adrià citant el cuiner Maximin, “la creativita­t és no copiar”, el gest horitzonta­l dels joves arquitecte­s olotins ja marcava el seu radical compromís.

 ??  ?? Maqueta del far horitzonta­l de Punta Aldea, 1988
Maqueta del far horitzonta­l de Punta Aldea, 1988
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain