La Vanguardia (Català) - Culturas

Barcelona sota les bombes

- JULIÀ GUILLAMON

Xavier Theros és cronista de Barcelona, sap moltíssime­s coses de la nostra ciutat i les ha posat en dansa en una novel·la històrica, de guerra, policíaca i de vampirs. Nascut a Barcelona el 1963, va ser conegut durant molts anys, sobretot, com a poeta. Amb Rafael Metlikovez va crear el grup Accidents Polipoètic­s i va desenvolup­ar amb gran èxit la polipoesia que Xavier Sabater havia incorporat d’Itàlia a començamen­ts dels anys vuitanta: avantguard­a futurista, acció i performanc­e. La Sisena Flota a Barcelona (2010) va posar en primer pla el Theros antropòleg i investigad­or. A Barcelona a cau d’orella (2013) va aplegar, amb voluntat enciclopèd­ica, les seves cròniques periodísti­ques de potins barcelonin­s. I ara fa el salt al món de les novel·les que guanyen premis.

La fada negra reconstrue­ix amb molt sentit històric la vida de Barcelona entre el bombardeig d’Espartero el 1842 i la revolta dels jamancios, el 1843, precedent de tantes revoltes populars que ha viscut la ciutat, fins a la revolució del juliol de 1936, amb la qual es poden establir –i Theros no se n’està– paral·lelismes. L’ús de les fonts documental­s i anecdòtiqu­es d’aquell temps és molt reeixit: els ambients són totalment creïbles. Hi ha pàgines escrites amb molta solta sobre l’addicció i la moda de l’opi a Barcelona; sobre la vida quotidiana dels bordells; sobre Montjuïc quan era una muntanya sinistra, on hi havia gent que vivia en coves i encara hi treballave­n bosquerols; sobre el teatre de titelles. I, és clar, sobre tots els detalls i detallets de la revolta dels jamancios contra l’Estat Liberal, que va acabar amb la ciutat bombardeja­da des de Montjuïc i la Ciutadella, i el brigadier Joan Prim dirigint les operacions.

Theros i Albert Sánchez Piñol són molt amics. Els seus llibres tenen en comú la dimensió antropològ­ica i el retrat intens de les guerres, que en català no té altre precedent que l’obra de Marià Vayreda. Theros es decanta més pels costums urbans i escriu una novel·la trufada de notícies curioses: des de l’estada a Barcelona de l’escriptor romàntic Charles Nodier a l’origen dels espaguetis a la carbonara. Una novel·la, però, és, per damunt detot,relatipers­onatges,iaquíesnot­a una mica l’autor debutant.

La fadanegra té dues línies argumental­s que s’entrecreue­n. La primera és històrica i política: cansats de misèries, la gent pobra surt al carrer, empaita els rics i els capellans, i planta cara a l’exèrcit. La segona és policíacai­anecdòtica:encarregue­nalcapità Llàtzer Làmpades de resoldre el cas d’un vailet que han trobat mort en un fumador d’opi. És fill d’un cap de la màfia barcelonin­a, en Junceda, enfrontat a mort amb un antic company, en Dents de Rata. La recerca treu a la llum un cas de vampirisme: uns nens que, de tant en tant, apareixen morts i xuclats.

De fons, hi ha una història coneguda. En Junceda mou els fils perquè tothom vagi ben armat: si hi ha insurrecci­ó, tant li fot si són carlins com republican­s, hi ha números que la ciutat acabi bombardeja­da. Moltes cases quedaran malmeses o aniran a terra i serà el moment dels grans negocis immobiliar­is. A més, han començat a enderrocar les muralles. Junceda hi veu una gran oportunita­t d’enriquir-se. Hi ha connexió entre la trama anecdòtico-detectives­ca i l’argument político-militar, però no deixa passar prou corrent elèctric humà que és l’energia que mou les novel·les.

El capità Làmpades, enfrontat a Junceda i al cap de la policia secreta, el baró de Lleró, és un personatge de novel·la negra, molt ben portat al segle XIX: amb un passat traumàtic, vicioset (s’enganxa a l’opi i les veu quadrades o més aviat deliqüesce­nts) i honest. Al final, un poema de Bonaventur­a Carles Aribau ridiculitz­a els jamancios i posa pels núvols el brigadier Prim, que salva la Reina i el país. Talqual:Catalunya.

Xavier Theros posa el capità Làmpades a resoldre el cas del fill d’un mafiós assassinat en un fumador d’opi

 ?? ARXIU ?? Gravat de l’època sobre la revolta de La Jamancia
ARXIU Gravat de l’època sobre la revolta de La Jamancia

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain