La Vanguardia (Català) - Culturas

Tornar a Edmund Husserl en temps de crisi

- XAVIER ESCRIBANO

El mes de febrer de l’any 1929, Edmund Husserl (Prossnitz, 1859Fribur­g, 1938) ofereix a París dues conferènci­es que suposarien el nucli del seu pròxim intent d’encertar amb una definitiva introducci­ó a la filosofia fenomenolò­gica. Ho havia intentat anteriorme­nt amb Investigac­ions lògiques i amb Idees relatives a una fenomenolo­gia pura i filosofia fenomenolò­gica, aconseguin­t, segons la seva pròpia autointerp­retació, múltiples malentesos entre els seus seguidors, que l’haurien anat abandonant progressiv­ament.

El moment polític i cultural d’Europa és decisiu: la vida intel·lectual europea està noquejada per la proliferac­ió de moviments irracional­istes i vitalistes que anticipen el desastre de les eleccions del 1933 a Alemanya. Davant la barbàrie del 1914, que va desbordar qualsevol projecte intel·lectual de retorn als valors de la raó i de la filosofia com a ciència estricta, Husserl torna a insistir, en aquest període d’entreguerr­es i de generació de monstres, en una renovació dels ideals clàssics del projecte modern: un retorn a Descartes que el superi i el desbordi des de dins, mantenint-se encara molt més radicalmen­t en les seves pròpies premisses. Edmund Husserl, fundador d’una de les filosofies cabdals del segle XX, i una de les que millor resisteixe­n el pas de temps en multitud de camps d’investigac­ió de les ciències socials contemporà­nies, decideix publicar, el 1931 i en francès (en traducció d’Emmanuel Lévinas) la que en les seves pròpies paraules serà “l’obra més important de la meva vida, un esbós bàsic de la meva pròpia filosofia”.

Tenint en compte que totes les grans obres de Husserl eren enteses pel seu autor com “introducci­ons” a una filosofia a què el seu propi expositor considerav­a decididame­nt difícil entrar, aquesta afirmació cobra un valor especial. Sense trair les difícils qualitats de l’estil de Husserl, al mateix temps summament detallista quan se centra en les descripcio­ns de les vivències de la consciènci­a amb precisió mil·limètrica, i decididame­nt el·líptic quan moltes vegades es donen per segures les comprensio­ns, per part del lector, de conceptes que apareixen en altres seccions del text, l’edició de Francesc Pereña i Joan González Guardiola, membres del Grup d’Estudis Fenomenolò­gics de la Societat Catalana de Filosofia ofereix una traducció fidel, clara i precisa del text. Cal destacar la importànci­a de l’esforç de disposar d’un fons d’obres en català destinades a perdurar més enllà de les modes de la temporada. Aquesta obra se suma a l’esforç editorial de la UB per oferir textos de filosofia amb una qualitat i rigor formal i material que recorden l’afany de l’originari projecte de Husserl (com l’obra d’Yves-Charles Zarka Refundar el cosmopolit­isme, o la reflexió de Salvi Turró a Filosofia i modernitat), així com la introducci­ó a la fenomenolo­gia Anàlisi reflexiva de qui va ser president de la internacio­nal fenomenolò­gica, Lester Embree (19382017).

En vista del caràcter decididame­nt fàcil amb què la producció d’actualitat intel·lectual encunya neologisme­s summament imprecisos a través de l’afegiment de prefixos (seguint el camí problemàti­c del concepte de postmodern­itat i recordant que aviat serà possible parlar de postqualse­vol cosa, fins i tot abans que aquesta cosa hagi ni tan sols començat a donar de si tot el que podia), en vista de l’embafament de la postverita­t, pot ser interessan­t recordar el testimoni de Karl Löwith sobre la figura poc seductora del poc retòric i carismàtic però rigorós Husserl: “El món de Friburg on Husserl va treballar durant decennis va ser posat entre parèntesis amb el gir nacionalso­cialista, sense que això pogués enterbolir la seva consciènci­a filosòfica”.

Husserl va proposar tornar a Descartes a causa de la proliferac­ió de moviments irracional­istes

 ?? GETTY ?? A dalt, Edmund Husserl. A baix, una imatge de la Potsdamer Platz a Berlín, cap al 1930 Edmund Husserl Meditacion­s cartesiane­s. Una introducci­ó a la fenomenolo­gia
GETTY A dalt, Edmund Husserl. A baix, una imatge de la Potsdamer Platz a Berlín, cap al 1930 Edmund Husserl Meditacion­s cartesiane­s. Una introducci­ó a la fenomenolo­gia

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain