La Vanguardia (Català) - Culturas

Cor agitat

- LILIAN NEUMAN

Si el lector segueix la sèrie protagonit­zada pel vicari de l’església anglicana Sidney Chambers (a la Paramount), ara el podrà conèixer molt millor. És un individu d’allò més interessan­t. A diferència del seu antecessor fra Cadfael, el monjo savi del segle XII que resolia crims i tenia cura de les plantes –a mi aquella sèrie d’Ellis Peteres m’encantava–, Sidney té una agitada vida interior.

Gràcies a la seva capacitat observador­a, el seu afany per la veritat i el seu talent per escoltar, es fa amic de l’inspector Geordie Keating, de la policia, fins al punt que els seus superiors i més d’un veí de la localitat de Grantchest­er (a prop de la ciutat de Cambridge) li recriminen que descuidi els seus sermons per la mania d’anar resolent crims amunt i avall.

El Sidney que aquí es presenta ha passat els trenta anys i, quan es troba davant un metge sospitós de practicar l’eutanàsia, això el fa reviure els seus moments més durs al front, durant la Segona Guerra Mundial. Un dels encants d’aquesta sèrie creada per James Runcie (director i novel·lista, organitzad­or del Festival Literari de la bellíssima ciutat de Bath) és que Sidney viu als anys cinquanta, i no del tot d’acord amb les regles socials temps.

Aquest jove no surt del no-res sinó d’una família amb uns pares que no deixen de mirar-lo amb sorpresa per haver triat aquesta vocació. I quan arriba a Londres de visita, i es troba amb els seus vells amics –atenció als sopars en què s’han d’asseure per parelles–, allà passen coses dignes d’esment, entre les normes de les bones maneres, la mentida i la rígida idiotesa (i un robatori davant dels nassos de tothom). Entremig hi ha la seva amiga Amanda, que tindrà un paper interessan­t.

Però Sidney no és com l’Ernest d’Oscar Wilde. No té una personalit­at a la gran ciutat i una altra al camp. És un individu íntegre a qui li encanta la cervesa (pateix per l’eterna quaresma que li prohibeix l’alcohol) i la seva cita setmanal al pub. Sidney adora el jazz i en aquest primer llibre se submergeix encantat en un club londinenc (per investigar el pretendent de la seva germana). També se submergeix en altres mons: la doble vida d’un advocat, que el porta a conèixer la seva vídua, una noia alemanya que li causarà un gran impacte. I altres casos –i altres mons; també respecte a la moral sacerdotal– s’enllacen amb naturalita­t.

Si l’han vist a la televisió amb un gos, ara sabran com i per què aquell cadell va irrompre a casa seva i en el seu cor agitat. i sentimenta­ls d’aquell

James Runcie presenta el vicari anglicà Sidney, que ha passat la trentena i es mou per mons aliens al clerical

 ?? ARXIU ?? Amanda Hopkins i James Norton en la sèrie ‘Grantchest­er’
ARXIU Amanda Hopkins i James Norton en la sèrie ‘Grantchest­er’

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain